Site icon marta-gotuje.pl

Domowa chińszczyzna

Bardzo lubię, kiedy mój Mąż wkracza do kuchni, nawet jeśli najczęściej oznacza to, że dopadło mnie akurat jakieś przeziębienie : ) Domowy „chińczyk” to prosty i błyskawiczny obiad, który zapewnie nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią chińską, ale i tak jest uwielbiany przez wszystkich naszych domowników : ) Polecam!!!


Składniki: 

Pierś z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Szalotkę pokroić w kostkę, papryki w paski, dodać do podsmażonego kurczaka wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszać. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać na patelnię. Przesmażyć razem przez kilka minut i dodać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kiełki fasoli mung oraz pieprz do smaku. Makaron ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Dodać do kurczaka z warzywami i dokładnie wymieszać. Całość posypać sezamem uprażonym na suchej patelni oraz szczypiorkiem.

Smacznego!



* Przepis jest odpowiedni dla diabetyków. Poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis.


1 pierś z kurczaka 0 WW 2WBT
1 szalotka razem ze szczypiorkiem 0 WW 1,7 WBT
2 ząbki czosnku 0,2 WW 0 WBT
1 czerwona papryka 1,2 WW 0,2 WBT
1 żółta papryka 1 WW 0 WBT
1 marchewka 0,3 WW 0,1 WBT
6 łyżek sosu sojowego 0,3 WW 0,2 WBT
200 g kiełków fasoli Mung 0,2 WW 0 WBT
pieprz 0 WW 0 WBT
200 g makaronu nudle 13 WW 3,8 WBT
4 łyżki sezamu 0 WW 0,8 WBT


Suma: 16,2 WW; 8,8 WBT
Porcja (na 50 gr makaronu) : 4,05 WW; 2,2 WBT

Exit mobile version