Site icon marta-gotuje.pl

Domowe hamburgery

Hamburgery możecie przygotować zarówno w ramach błyskawicznego obiadu lub jeśli wybieracie się np. na piknik : ) Dla wszystkich miłośników fast foodów jest to na pewno lepsza alternatywa, ponieważ wiemy co znajduje się w środku, a dzięki temu, że mięso jest grillowane unikamy niezdrowego smażenia. Polecam ! : )



Składniki na 5 hamburgerów:

Mięso mielone doprawiamy ulubionymi przyprawami i formujemy 5 okrągłych, dość płaskich kotletów (najlepiej o średnicy mniej więcej takiej, jaką ma nasza przekrojona bułka, zrobiłam mniejsze i grubsze, ale przez to nie czuliśmy mięsa w każdym kęsie ; ). Grillujemy ok. 6-8 min. aż mięso będzie ładnie zrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Możemy również dołożyć na grilla cebulę, pokrojoną w półksiężyce. Bułki rozcinamy i smarujemy sosem, dalej kładziemy 2 plastry sałaty, grillowane mięso, kolejną porcję sosu i pozostałe warzywa, pokrojone w plastry. Przykrywamy drugą połówką bułki. Tak przygotowanego hamburgera, warto jeszcze na chwilę umieścić na grillu, aby bułka była bardziej chrupiąca. Tym razem niestety tego nie zrobiłam, ale następnym na pewno nie zapomnę : )

Smacznego : )

* Do hamburgerów wykorzystałam sos Hamburgerowy, który otrzymałam dzięki uprzejmości marki Develey. Sos sprawdził się świetnie, doskonale podkreślił smak grillowanego mięsa. Żałuję , że opakowanie jest tak małe : )
Exit mobile version