Site icon marta-gotuje.pl

Domowy budyń z wanilią

Do tej pory moje przygotowanie budyniu ograniczało się do zakupu odpowiedniego „proszku” w sklepie. Jednak po samodzielnym przygotowaniu na pewno do niego nie wrócę! Nie zdawałam sobie sprawy, że wyczarowanie domowego budyniu nie jest wcale takie straszne ; ) Do deseru wykorzystałam otrzymaną w prezencie wanilię marki Kamis. Jak do tej pory linia Kamis Specialite sprawdza się bezbłędnie. Miłośnicy na pewno znają ten intensywny aromat, który unosi się w całej kuchni, a ponieważ jedząc, tak naprawdę nasze pierwsze odczucia dochodzą do nas przez zmysł węchu, nie muszę chyba pisać, że budyń był pyszny ; )


Składniki :

Z połowy laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka, natychmiast zmniejszamy moc na palniku i intensywnie mieszamy, aż do zagotowania. Gotujemy minutę i przelewamy do opłukanych wodą salaterek.

Osobiście najbardziej lubię budyń na ciepło, ale możemy podawać również na zimno. Ciekawą odmianą są również dodatki soku i owoców.

Smacznego : )

Exit mobile version