Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepyszne drożdżowe racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolacje, czy podwieczorek. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale dzieci równie chętnie zabierają je do szkolnych śniadaniówek. Polecam!

Składniki (ok. 12 szt.):

Drożdże z miodem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 5 minut, a następnie dodać mąk i jajko. Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jabłko pokroić na cienkie plasterki, dodać do wyrośniętego ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, tak aby całą patelnię pokryć cienką warstwą tłuszczu. Łyżką nakładać kolejne porcje ciasta i smażyć aż zarumienią się z obydwu stron.

Smacznego!

Przepis – „Mąka i woda” S. Francuz Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziecie tutaj.

Exit mobile version