Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepyszne drożdżowe racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolacje, czy podwieczorek. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale dzieci równie chętnie zabierają je do szkolnych śniadaniówek. Polecam!

Racuchy z jabłkami

Składniki (ok. 12 szt.):

  • 300 g mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Drożdże z miodem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 5 minut, a następnie dodać mąk i jajko. Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jabłko pokroić na cienkie plasterki, dodać do wyrośniętego ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, tak aby całą patelnię pokryć cienką warstwą tłuszczu. Łyżką nakładać kolejne porcje ciasta i smażyć aż zarumienią się z obydwu stron.

Smacznego!

Racuszki z jabłkami

Przepis – „Mąka i woda” S. Francuz Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 9

  1. Aga
    29 września 2021 / 13:24

    Kocham racuszki ❤️

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:50

      Witam w klubie 😀

  2. Majka
    29 września 2021 / 15:53

    Najlepsze z najlepszych ❤ Trzeba szybko robić 😉

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:50

      Super 😀

  3. Kass
    29 września 2021 / 15:59

    Pysznie wyglądają książka zachęca 🥰

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:50

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Isia
    29 września 2021 / 23:18

    Pycha 🙂

  5. M77
    2 października 2021 / 9:52

    Pyszne !

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:53

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 5 =