Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżowe rogaliki

Aby skusić mnie do wypróbowania jakiegoś przepisu wystarczy dopisek „najlepsze” ; ) Zawsze jestem bardzo ciekawa wypieków opatrzonych takim komentarzem i przesuwają się one na początek mojej listy „do zrobienia”. Tym razem postawiłam na przepis znaleziony tutaj. Rogaliki wyszły bardzo delikatne i mięciutkie, najlepsze na ciepło! Polecam ; )



Składniki na ciasto (24 rogaliki):

Pozostałe składniki:

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Jajka ubić z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodać wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz roztopione i przestudzone masło. Przez około 8 minut wyrabić gładkie, dośc luźne ciasto- najlepiej użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasto, bo ciasto będzie się kleiło, ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła. Koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdy z nich nałożyć płaską łyżeczkę marmolady, nutelli lub powideł i delikatnie ją rozsmarować. Zwinąć rogaliki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką i ułożyć na niej rogaliki (po 8 sztuk). Wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec 15 minut, nie dopuszczając, by za bardzo się przypiekły. Kiedy przestygną oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )





Exit mobile version