Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżówki z malinami i kruszonką

Być może zauważyliście moją małą nieobecność na blogu, która była związana z naszymi wakacjami ; ) Pogoda pięknie dopisała i rzeczywiście poczułam taki przyspieszony powiew lata ; ) Pełna nowych pomysłów, zostawiam Wam dzsiaj przepis na drożdżówki, które sprawdziły się nie tylko jako pyszne przekąski w podróży, ale także podczas naszego pikniku i wycieczek ; ) Do ich wykonania zostałam zainspirowana przez Kulinarne wyskoki, ale zmodyfikowałam je zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Polecam!



Składniki na ciasto (ok. 12 sztuk): 

Składniki na kruszonkę :

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 g malin (mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z soku)
  • mąka ziemniaczana do podsypania
  • mleko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (opcjonalnie)

Przygotowujemy zaczyn do drożdży dodając łyżeczkę cukru, mąki oraz letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, dodajemy jajko, żółtko, maślankę, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto i dodajemy roztopione masło. Ponownie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C (góra-dół). Przygotowujemy kruszonkę – ugniatamy wszystkie podane wyżej składniki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy drożdżówki (kształt dowolny możemy np. odrywać kawałki ciasta i formować z nich okrągłe drożdżówki spłaszczając ciasto dłonią). Na środku bułeczek robimy większe wgłębienie i w przypadku mrożonych owoców wysypujemy to miejsce mąką ziemniaczaną, a następnie wykładamy maliny, odsączone z nadmiaru soku.

Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 min, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego : )

 

 

Exit mobile version