Kontakt

blog kulinarny

Drożdżówki z malinami i kruszonką

Być może zauważyliście moją małą nieobecność na blogu, która była związana z naszymi wakacjami ; ) Pogoda pięknie dopisała i rzeczywiście poczułam taki przyspieszony powiew lata ; ) Pełna nowych pomysłów, zostawiam Wam dzsiaj przepis na drożdżówki, które sprawdziły się nie tylko jako pyszne przekąski w podróży, ale także podczas naszego pikniku i wycieczek ; ) Do ich wykonania zostałam zainspirowana przez Kulinarne wyskoki, ale zmodyfikowałam je zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Polecam!


Drożdżówki z malinami i kruszonką

Składniki na ciasto (ok. 12 sztuk): 

  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 3 i 1/2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży (świeżych)

Składniki na kruszonkę :

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 g malin (mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z soku)
  • mąka ziemniaczana do podsypania
  • mleko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (opcjonalnie)

Przygotowujemy zaczyn do drożdży dodając łyżeczkę cukru, mąki oraz letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, dodajemy jajko, żółtko, maślankę, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto i dodajemy roztopione masło. Ponownie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C (góra-dół). Przygotowujemy kruszonkę – ugniatamy wszystkie podane wyżej składniki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy drożdżówki (kształt dowolny możemy np. odrywać kawałki ciasta i formować z nich okrągłe drożdżówki spłaszczając ciasto dłonią). Na środku bułeczek robimy większe wgłębienie i w przypadku mrożonych owoców wysypujemy to miejsce mąką ziemniaczaną, a następnie wykładamy maliny, odsączone z nadmiaru soku.

Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 min, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego : )

 

 

Czas na piknik z home&you!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 maja, 2013
Kategorie: Drożdżowe, Drożdżówki, Słodkości, Tradycyjne

20 komentarzy

  1. Niezawodne drożdżówki! Musiało być pysznie:)

  2. Ja zauważyłam że Cię coś długo nie ma:). Ale jesteś i są pyszne drożdżóweczki:)

  3. Marta

    Proste rzeczy często są najsmaczniejsze 🙂

  4. Alez mi narobilas ochoty na drozdzowki!

  5. Marta

    Dziś będę robić wersję z rabarbarem i truskawkami 😀

  6. wyglądają pysznie:) nie kuście mnie rabarbarem:P bo ja się dziś muszę uczyć a bym do kuchni poszła:P

  7. Marta

    Aniu czyżby sesja? 🙂 u mnie zawsze podczas nauki kusiło mnie sprzątanie 😀 a takie drożdżówki by Ci się na pewno przydały 🙂

  8. Pyszniutkie 😉 Przepadam za drożdżówkami. Zwłaszcza z kruszonką 😀

  9. Marta

    O ja też! bo kruszonkę uwielbiam także w wersji przed upieczeniem 😀

  10. no drożdżówek sama jeszcze nie próbowałam zrobić, ale może pora najwyższa?! Twoje baardzo zachęcają 😉

  11. Marta

    Koniecznie! mi zdecydowanie maj kojarzy się z drożdżówkami, nie wiem jak to jest, ale zawsze mam na nie wtedy ochotę 😀

  12. Uwielbiam! Maliny i kruszonka 🙂

  13. Marta

    Super połączenie 🙂

  14. Ojej z przyjemnoscią bym zjadła, bardzo smakowite 🙂

  15. Marta

    Zapraszam 🙂

  16. Monika

    Wygląda smakowicie.Polecam nietypowo bo zamiast malin polecam mus z czarnego bzu dostępny na

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  17. Tak apetycznie wygląda, że strasznej chęci nabrałem na ciasto owocowce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 − 4 =


Top