Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżówki z powidłami


 

Tym razem przedstawiam Wam śliwki w kolejnej odsłonie, w towarzystwie drożdżowego ciasta i powideł. Pomysł zaczerpnęłam z telewizji śniadaniowej i bardzo przypadł mi do gustu. Polecam ; ) 

Podczas przygotowania drożdżówek przetestowałam dwa gadżety otrzymane od sklepu Rossi.pl

Pierwszy z nich to mata – stolnica z podziałką Leuke Classic. Matę można używać nie tylko do wyrabiania ciasta, ale również pieczenia, czy nawet mrożenia! Byłam zachwycona funkcjonalnością podziałek, bo nie tak dawno wspominałam Wam, że kiedy w przepisie jest podane, aby rozwałkować ciasto np. na prostokąt o konkretnej wielkości zawsze ten punkt pomijam ; ) Od teraz problem znika, dodatkowo na stolnicy są również zaznaczone okręgi, które na pewno przydadzą się w przypadku, gdy chcemy rozwałkować ciasto na wymiar naszej tortownicy. Oczywiście najważniejszy dla mnie był fakt, czy ciasto nie będzie do niej przywierać… Nie wiem, czy to zasługa maty, czy dobrych przepisów : ), ale ciasta które przygotowywałam nie przywierały i nie potrzebowałam podsypywać ich mąką! Kolejny plus to łatwość czyszczenia – można myć w zmywarce oraz elastyczność, dzięki czemu po złożeniu nie zajmuje wiele miejsca w szafce : ) Dobrze trzyma się powierzchni, chciałam przetestować ją również podczas pieczenia, ale niestety ze względu na swój duży rozmiar nie zmieściła się do mojego piekarnika ; ) Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Kolejny produkt, który od początku ujął mnie swoim designem to waga kuchenna Casa Bugatti Uma. Od teraz będę mogła być w kuchni bardziej perfekcyjna i zniknie problem odmierzania składników na oko. Bardzo podoba mi się funkcjonalność, która umożliwia ważenie kilku produktów jednocześnie! Dodając do miski drugi składnik, możemy wyzerować licznik (zapamiętując wagę pierwszego składnika) i poznać wagę nowo dodanej rzeczy. Nie musimy sprawdzać ich łącznej ciężkości.  Waga może też nam odmierzyć czas gotowania, ponieważ jest wyposażona w funkcję timera. Więcej informacji tutaj.

 


 

Składniki:

Metoda dla maszynistów: w automacie umieszczamy kolejno: mleko, masło, żółtka, cukier, mąkę, drożdże i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli nie posiadamy maszyny do wypieku chleba – letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy mąkę, masło pokrojone w kostkę, oraz żółtka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką, elastyczną masę, w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przygotowane ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę i formujemy duży prostokąt. Smarujemy go powidłami i rozkładamy równomiernie śliwki pokrojone w kostkę. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy w ok. 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki naciskamy środek drożdżówek, tak aby boki się lekko rozsunęły. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut. Po tym czasie smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy przez ok. 25 minut, przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )

 


Exit mobile version