Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżówki z serem przepis

Uwielbiam ciasto drożdżowe, również w formie tradycyjnych drożdżówek. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na drożdżówki z serem, ale z powodzeniem możecie wykorzystać tu inne nadzienie np. budyń, czy owoce i kruszonkę. Drożdżówek wychodzi sporo, a ponieważ mam w domu twarogowego anty-fana często korzystam z połowy przepisu na serową masę, a do pozostałego ciasta dodaję inne dodatki ; ) Przepisem podzieliła się ze mną moja przyjaciółka Marta, która często pomija moment wyrastania ciasta, a i tak jej drożdżówki smakują przepysznie : ) Polecam!!!

Składniki (16 drożdżówek):

*Uwaga! Używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml

Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do misy miksera dodać mąkę, pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego), przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie krótko zagnieść na stolnicy posypanej mąką.
Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę widelcem lub łyżką. Jeśli używamy rodzynek należy dodać je na końcu.

Przygotowane ciasto rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Instrukcja obrazkowa tutaj. Pokroić na 16 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała “muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu, aż się zarumienią. Smacznego!

Inspracja

Exit mobile version