Kontakt

blog kulinarny

Klasyczne drożdżówki z serem

Ulubione drożdżówki mojej córki, klasyczne bez zbędnych dodatków, przypominają mi bułeczki, które  sama jadłam w dzieciństwie. Proste do przygotowania, najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale są tak smaczne, że pewnie dłużej nie wytrwają ; ) Polecam!


Drozdzowki-z-serem
Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 35 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Dokładnie wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasny puch. Mleko przełożyć z masłem do garnka i podgrzewać do czasu aż masło się roztopi. Do mąki dodać utarte żółtka, mleko z masłem, ekstrakt waniliowy oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (używam robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta ok. 7 minut). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotować nadzienie. Ser zmielić, dodać cukier, jajko i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto uderzyć 2-3 razy, aby je odgazować. Rozwałkować na duży prostokąt i posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Otrzymany pas ciasta pokroić na 12 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała “muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 25 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Smacznego!


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 lutego, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Drożdżowe, Drożdżówki

35 komentarzy

  1. Kornelia

    Pycha drożdżówy najlepsiejsze i łatwo można zapakować na wynos dla dzieciaków 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  2. Agiii

    U mnie w dzieciństwie też takie jedliśmy 🙂

    1. Marta

      Pewnie podobne czasy 😉

  3. kojarzą mi się z bułkami, które jako dziecko czasem zabierałam do szkoły 🙂

    1. Marta

      U nas dodatkowo można je było kupić w szkolnym sklepiku, choć domowe o wiele smaczniejsze i na pewno zdrowsze 😉

  4. Kacha

    Dosłownie ślinotok !!!!!!!!

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Lucyna

    Uwielbiam takie bułeczki i jeszcze te piękne zdjęcia <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję <3

  6. Matylda

    Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  7. Magda

    Pysznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Dziękuje i zachęcam do wypróbowania 🙂

  8. R.

    Super przepis i efekt końcowy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. mala

    ooooo ale mi smaka narobilas!

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz:)

  10. Kasia

    Świetne się prezentują, z serem moje dzieci też najbardziej lubią i dla nich pewnie jeszcze kruszankę bym musiała dorzucić 🙂

    1. Marta

      Kruszonkę sama uwielbiam, ale te dają radę nawet bez! 🙂

  11. Ala

    Muszą być obłędnie pyszne 🙂

  12. Majka

    Są obłędnie pyszne 🙂 Musiałam je jeszcze dzisiaj zrobić 🙂 Najlepsze jakie jadłam 😉

    1. Marta

      Super!!! 🙂

  13. Karina

    Niebo w gębie!

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  14. Aga

    Rozeszły się błyskaiwcznie :)) dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  15. Ania

    Wyszły wspaniałe!!!! Jedynym minusem jest to, że chce się więcej i więcej 😉

    1. Marta

      To prawda, to ich wielkaaaa wada 😉 pozdrawiam 🙂

  16. Zuza

    Najlepsze drożdżówki z serem jakie jadłam 🙂 polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top