Kontakt

blog kulinarny

Gulasz z szynki

Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej bardzo często pojawia się w naszym menu ; ) Wersję podstawową możemy urozmaicić na wiele sposobów poprzez dodanie naszych ulubionych dodatków, choć dla moich małych domowników w prostocie siła ; ) Tak jak w przypadku wszystkich gulaszowych dań najlepiej smakuje odgrzewany kolejnego dnia : ) Polecam!!!


Gulasz-z-szynki-przepis


Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, słodka papryka, chilli, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, oregano, łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia
  • mąka + woda do zagęszczenia

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Dodać dwie łyżeczki soli, dwie łyżeczki pieprzu, cztery pełne łyżeczki czerwonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczkę chilli (gulasz będzie mocno pikantny, jeśli nie lubicie ostrych smaków można pominąć lub dodać mniej). Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podsmażyć na dużym ogniu na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w piórka, dodać do podsmażonego mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wymieszać i podsmażać do czasu, aż cebula się zarumieni. Dodać kolejne 1/2 łyżeczki soli, zalać 3-4 szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem ok. 90 minut. Dodać dużą szczyptę oregano i w razie potrzeby dodać również więcej pieprzu do smaku. Dodać łyżeczkę cukru i pogotować ok. 3-4 minut. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody (do niewielkiego słoiczka można wlać trochę wody, wsypać mąkę, zakręcić i intensywnie roztrzepać). Powoli wlewać do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia.

Smacznego!

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 lutego, 2016
Kategorie: Dla matek karmiących, Wieprzowina, Wytrawne

55 komentarzy

  1. mala

    A wiesz ze dzisiaj robilam gulasz… patrze u Ciebie to samo i mowie a skorzystam z tego myku z cebula i powiem Ci poezja!!!!!! przyprawy zostawilam swoje ale smak o wiele glebszy dzieki!

    1. Marta

      Cebula to podstawa 🙂 bardzo lubię jej posmak 🙂

  2. Majka

    Ja też robiłam dziś gulasz 🙂 Nieco inny a z Twojej mieszanki przypraw chętnie skorzystam następnym razem. Gulasze mają ten swój wielki plus – robią się niemalże same 😉

    1. Marta

      Dokładnie, uwielbiam tego typu dania 🙂 mało pracy, super smak 🙂

  3. Aneta

    Super przepis właśnie takich klasycznych smaków mi teraz brakuje bo wszędzie taka awangarda …

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis się przyda 🙂

  4. faustyna

    Kocham gulasze 🙂

    1. Marta

      Mam tak samo 🙂

  5. Misia

    Też uważam, że gulasz najlepiej jak odgrzewany 😀 dlatego zawsze robię wielki garnek 😉

    1. Marta

      Haha coś nas łączy 😉

  6. Karo

    Najlepszy obiad 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Fajnie, że posmakowało 🙂

  7. Mania

    Piękne zdjęcie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. pyszna klasyka 🙂 dawno nie robiłam.

    1. Marta

      Klasyka zawsze w cenie 🙂

  9. Lena

    Najlepszy gulasz jaki jadłam polecam, cebulka super się rozpada i w ogóle jej nie widać (obawiałam się ilośći)

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  10. Monia

    Przepyszny wyszedł! dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  11. Sylunia

    Smak jak za dawnych lat mniam:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Bożena

    Mniam gulasz wyszedł obłędny! najlepszy nawet na drugi dzień :)))

    1. Marta

      Super, że gulasz smakuje i zupełnie się zgadzam, że drugiego dnia jest jeszcze smaczniejszy 🙂

  13. Jaga

    Robi się prawie sam a smakuje nieziemsko 🙂 polecam niezdecydowanym 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Ania

    Bardzo smaczny 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  15. M.

    Gulasz jest super, dzieki!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  16. Marianna

    Super przepis polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  17. Justa

    Mniam super przepis 🙂 jakbym cofnęła sie do kuchni u mamusi 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Malwina

    Wspaniały gulasz a niestety pogoda już taka że trzeba sięgać po rozgrzewajace dania 🙂

    1. Marta

      Niestety pogoda nie rozpieszcza, ale porcja dobrego gulaszu skutecznie poprawi nastrój 😉

  19. Mija

    Wygląda pysznie a czy da radę z mąką bezglutenową?

    1. Marta

      Pewnie, robię z mąką gryczaną i pasuje idealnie 🙂

  20. Pati

    Super przepis polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  21. Działa. Facet sobie poradził z przepisem i jest pysznie.

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  22. Daria

    Pyszota polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  23. Melcia

    jakie to dobre 🙂 cebuli się bałam.. ale cała się jakoś rozpuściła? w każdym razie zaginęła w sosie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  24. Anita

    Gulasz wyszedł pyszny polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  25. madzia

    Przepis jest super mięso delikatne i dobrze doprawione pozdrawiam, Madzia

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    2. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 8 =


Top