Ciasto Salceson

Ciasto o specyficznej nazwie Salceson zwane również plackiem amerykańskim to nic innego jak czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Pamiętam, że w mojej młodości dość często serwowano je na rodzinnych uroczystościach, ale przez kilka ostatnich lat nie miałam z nim styczności ; ) Przypomniał mi o nim Jakub Kuroń i korzystając z jego przepisu muszę stwierdzić, że jest jeszcze pyszniejsze niż zapamiętałam! Obecnie to zdecydowanie mój numer jeden : ) Polecam!!!


Ciasto-czekoladowe-z-jablkami-i-orzechami

Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 4 duże jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać sylikonową szpatułką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się zarumieni przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!


Ciasto-salceson


Czekoladowe-ciasto-z-jablkami


Ciasto-amerykanskie


Ciasto-czekoladowe-z-jablkami

Komentarzy: 45

  1. Kaja
    18 lutego 2016 / 14:02

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 23:34

      🙂

  2. Majka
    18 lutego 2016 / 17:41

    Oj, też wieki nie jadłam. Będzie ciacho weekendowe jak znalazl 🙂 Śliczne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 23:35

      Bardzo dziękuję 🙂 U nas powrót do tego ciacha po latach okazał się bardzo udany 🙂

  3. Mila
    18 lutego 2016 / 20:15

    Dołączam do grona bo też od lat nie jadłam a ochoty nabrałam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 23:35

      Mam nadzieję, że się skusisz, prosto i pysznie 🙂

  4. Agata
    18 lutego 2016 / 20:35

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 23:36

      U mnie też ostatnio królują ciasta w tym klimacie 🙂

  5. Magda
    18 lutego 2016 / 22:40

    Zapisane do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 23:36

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. Asieja
    18 lutego 2016 / 23:45

    Do kawki południowej idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:27

      🙂

  7. Ilona
    19 lutego 2016 / 0:45

    Mniam mniam jabłka orzechy i czekoladowe ciacho ;)))

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:27

      Połączenie idealne 🙂

  8. Kacha
    19 lutego 2016 / 14:28

    Składniki kupione zaraz zabieram się do pracy i zobaczymy czy i mi się uda 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:28

      Daj znać jak smakowało 🙂

      • Kacha
        20 lutego 2016 / 22:22

        Rewelacja ani okruszek nie został 🙂

        • Marta
          Autor
          21 lutego 2016 / 23:01

          Super 🙂

  9. Jagoda
    19 lutego 2016 / 15:48

    Super się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:29

      Bardzo dziękuję, smakuje także świetnie 🙂

  10. mala
    19 lutego 2016 / 23:14

    wczoraj robilam pychota

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:30

      Miło mi, że posmakowało 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  11. Majka
    20 lutego 2016 / 22:27

    Kluczem do sukcesu tego pysznego ciasta jest duuuża ilość jabłek i orzechów 🙂 Super!!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:02

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  12. MamaPitulków
    21 lutego 2016 / 15:28

    Witam
    jaki rozmiar blachy?

    • MamaPitulków
      21 lutego 2016 / 15:31

      znalazłąm 🙂

      • Marta
        Autor
        21 lutego 2016 / 23:03

        🙂

  13. 21 lutego 2016 / 22:43

    o, o ooo, gdzieś, kiedyś to jadłam, nazwa rzeczywiście….powiedzmy, że brzmi szumnie, ale ciacho pycha!!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:03

      Nazwa specyficzna, ale smak wybaczy wszystko 😉

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2016 / 22:02

      Ja również 🙂

  14. Hania
    23 lutego 2016 / 2:04

    Totalne mistrzostwo!!!

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:57

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  15. Iwona
    2 października 2016 / 19:10

    Przepyszne ciasto 🙂 super ze składniki dostępne cały rok choc dla mnie teraz smakuje najpyszniej 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:22

      Zdecydowanie jedno z moich ulubionych 🙂

  16. Malwina
    21 października 2016 / 17:55

    Super ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 22:44

      Super, że posmakowało 🙂

  17. MONIKA
    12 grudnia 2016 / 13:55

    Ciasto mojego dzieciństwa 🙂 Moja mama robiła (i wciąż robi) Salceson i ja też go robię 🙂 Czyli ciasto pokoleniowe 😀

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2016 / 14:44

      Takie zdecydowanie są najlepsze 🙂

  18. Izabela
    13 marca 2017 / 19:18

    Przepyszne wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:04

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Jowita
    9 kwietnia 2017 / 13:43

    Ciasto wyszło super zupełnie jak u mojej Mamusi 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:39

      Super 🙂

  20. Elis
    14 marca 2019 / 17:27

    Rewelacja robi się bardzo szybko i coś innego od szarlotki jak zostaną jabłuszka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:28

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 − 10 =