Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Letni klasyk, czyli drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi nad czym bardzo ubolewam, bo co roku mam wrażenie, że nie wykorzystałam go w pełni (niestety mam takie samo wrażenie odnośnie wszystkich sezonowych warzyw i owoców ; ) Idealna przekąska do zjedzenia także poza domem, polecam!


 

Składniki (12 sztuk):

  • 25 g drożdży (świeżych)
  • 250 ml mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 75 g)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 szczypta soli
  • ok. 500 g truskawek
  • płatki owsiane do podsypania

Drożdże pokruszyć do niewielkiej miski, zalać 5 łyżkami letniego mleka, dodać jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

W tym czasie pozostałe mleko przelać do garnka razem z serkiem mascarpone, masłem i cukrem. Podgrzewać do czasu aż masło i mascarpone się rozpuszczą, co jakiś czas całość wymieszać. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić (powinno być ciepłe, ale nie gorące), następnie dodać jajka i całość rozbełtać widelcem.

Do misy miksera wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać mleko wymieszane z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez ok. 7 minut. Całość oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto będzie  dość mocno kleić się do rąk, można podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte, dzięki temu drożdżówki wyjdą bardzo miękkie i puszyste.

Uformować płaskie placki (można pomóc sobie łyżką) i na ich środek wysypać odrobinę płatków owsianych (pochłoną nadmiar soku z truskawek, nie będą wyczuwalne), nałożyć plastry truskawek i posypać kruszonką. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 25 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy są już wypieczone, powinny się lekko zarumienić, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego

Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier i całość rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Smacznego : )




Exit mobile version