Kontakt

blog kulinarny

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Letni klasyk, czyli drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi nad czym bardzo ubolewam, bo co roku mam wrażenie, że nie wykorzystałam go w pełni (niestety mam takie samo wrażenie odnośnie wszystkich sezonowych warzyw i owoców ; ) Idealna przekąska do zjedzenia także poza domem, polecam!


drozdzowki-z-truskawkami
 

Składniki (12 sztuk):

  • 25 g drożdży (świeżych)
  • 250 ml mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 75 g)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 szczypta soli
  • ok. 500 g truskawek
  • płatki owsiane do podsypania

Drożdże pokruszyć do niewielkiej miski, zalać 5 łyżkami letniego mleka, dodać jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

W tym czasie pozostałe mleko przelać do garnka razem z serkiem mascarpone, masłem i cukrem. Podgrzewać do czasu aż masło i mascarpone się rozpuszczą, co jakiś czas całość wymieszać. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić (powinno być ciepłe, ale nie gorące), następnie dodać jajka i całość rozbełtać widelcem.

Do misy miksera wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać mleko wymieszane z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez ok. 7 minut. Całość oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto będzie  dość mocno kleić się do rąk, można podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte, dzięki temu drożdżówki wyjdą bardzo miękkie i puszyste.

Uformować płaskie placki (można pomóc sobie łyżką) i na ich środek wysypać odrobinę płatków owsianych (pochłoną nadmiar soku z truskawek, nie będą wyczuwalne), nałożyć plastry truskawek i posypać kruszonką. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 25 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy są już wypieczone, powinny się lekko zarumienić, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego

Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier i całość rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Smacznego : )


drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka


drozdzowki-z-kruszonka-i-truskawkami



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 27 czerwca, 2016
Kategorie: Dania dla dzieci, Drożdżowe, Drożdżówki

18 komentarzy

  1. Agata

    Ale pyszności tu od rana :)))

    1. Marta

      Smacznego 🙂

  2. Majka

    Obowiązkowy punkt dnia 🙂

    1. Marta

      Idealny moment wytchnienia 🙂

  3. Asia

    Pięknie się prezentują 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Kasia

    Coś czuję, że będzie to nasz najnowszy hit 🙂

    1. Marta

      Byłoby mi bardzo miło 🙂

  5. och, ja ja czasem tęsknię do takich wypieków, oczywiście mogę użyć zamienników, ale wiadomo, że to nie to samo….jak zwykle perfekcja, Marta 😉

    1. Marta

      Dziękuję:* i wcale Ci się nie dziwię! 🙂 u mnie zamienniki też się pojawiają, ale bez glutenu i mąki pszennej byłoby ciężko… 😀

  6. ja również żałuję, że powoli sezon dobiega końca, za to drożdżówki pychota 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, trzeba się z tym pogodzić 🙂 Super, że drożdżówki przypadły do gustu 🙂

  7. Kaja

    Jutro robię, obym podołała 🙂

    1. Marta

      Na pewno sobie poradzisz! Daj znać jak smakowało 🙂

  8. renia

    Właśnie się zajadamy są pyszniutkie 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  9. Milka

    Przepyszne wychodzą też z mrożonymi 🙂

    1. Marta

      Super, dziękuję za informację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 12 =


Top