Site icon marta-gotuje.pl

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie to pyszny sposób na prosty i zdrowy obiad. Najbardziej lubimy w wersji z mięsem mielonym (dla dzieci świetnie pasuje mięso z indyka ), kaszą i warzywami. Dodatki zależą tylko od naszej wyobraźni i upodobań smakowych. Kaszę kuskus zdarza mi się wymienić na inny rodzaj lub ryż (wtedy trzeba je wcześniej ugotować), zamiast papryki dodać marchewkę itd. W podobny sposób z powodzeniem przygotujecie również bakłażany, czy paprykę : ) Polecam!!!

Składniki:

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Paprykę, cebulę i miąższ cukinii, pokroić w niewielką kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i całość podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką masła klarowanego. Zdjąć z ognia i dodać mięso, jajko, kaszę (bez gotowania) i passatę pomidorową. Wymieszać, doprawić do smaku. Farsz przełożyć do wydrążonej cukinii i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

Smacznego!

Exit mobile version