Czy może być coś lepszego niż połączenie ciasta bananowego i gofrów? : ) Dla miłośników słodkich śniadań to propozycja idealna. Gofry można oczywiście podać również w ramach deseru. Przyjemnie słodkie, pożywne i proste do zrobienia. Polecam!!!
Składniki (6-8 sztuk):
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki otrębów owsianych (można pominąć)
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów lub mielonych orzechów włoskich
- 2 małe bardzo dojrzałe banany (lub 1 duży) + odrobina soku z cytryny
- 1 jajko (wielkość L)
- 125 ml maślanki
- 50 g roztopionego masła
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą, dodać otręby, wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe lub migdały, ponownie wymieszać.
Banany rozgnieść, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jajko lekko ubić z maślaną, dodać banany i masło, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
Smacznego!
* Połowę mąki pszennej tortowej można zastąpić orkiszową. Do ciasta można dodać 50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady.
Inspiracja „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą”