Site icon marta-gotuje.pl

Gofry bananowe

Czy może być coś lepszego niż połączenie ciasta bananowego i gofrów? : ) Dla miłośników słodkich śniadań to propozycja idealna. Gofry można oczywiście podać również w ramach deseru. Przyjemnie słodkie, pożywne i proste do zrobienia. Polecam!!!

Składniki (6-8 sztuk):

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą, dodać otręby, wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe lub migdały, ponownie wymieszać.

Banany rozgnieść, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jajko lekko ubić z maślaną, dodać banany i masło, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.

Smacznego!

* Połowę mąki pszennej tortowej można zastąpić orkiszową. Do ciasta można dodać 50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady.

Inspiracja „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą”

Exit mobile version