Site icon marta-gotuje.pl

Gulasz węgierski

Gulasz i inne dania jednogarnkowe są teraz naszymi faworytami: ) Kiedy u Ani zobaczyłam przepis na gulasz po węgiersku od razu wiedziałam, że idealnie wpasuje się do naszych ulubionych przysmaków. Jest bardzo aromatyczny, na bazie paprykowej pasty i oczywiście szybki w przygotowaniu. Polecam!


Składniki:

  • 500 g szynki
  • 100 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 słodkie papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki słodkiej, mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Mięso wraz z boczkiem i papryką pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, chili drobno posiekać, pietruszkę zetrzeć na tarce. Mięso i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i podsmażać do czasu, aż będzie złota. Zalać 2 szklankami wrzątku i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Po tym czasie dodać paprykę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić kolejne 20 min. (do miękkości) co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Masło roztopić, dodać słodką mieloną paprykę oraz trochę wywaru z gulaszu, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka z gulaszem, wymieszać i dusić około 5 minut.

Smacznego : )









Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version