Gulasz węgierski

Gulasz i inne dania jednogarnkowe są teraz naszymi faworytami: ) Kiedy u Ani zobaczyłam przepis na gulasz po węgiersku od razu wiedziałam, że idealnie wpasuje się do naszych ulubionych przysmaków. Jest bardzo aromatyczny, na bazie paprykowej pasty i oczywiście szybki w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:

  • 500 g szynki
  • 100 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 słodkie papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki słodkiej, mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Mięso wraz z boczkiem i papryką pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, chili drobno posiekać, pietruszkę zetrzeć na tarce. Mięso i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i podsmażać do czasu, aż będzie złota. Zalać 2 szklankami wrzątku i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Po tym czasie dodać paprykę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić kolejne 20 min. (do miękkości) co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Masło roztopić, dodać słodką mieloną paprykę oraz trochę wywaru z gulaszu, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka z gulaszem, wymieszać i dusić około 5 minut.

Smacznego : )


Gulasz węgierski


Węgierski gulasz


Aromatyczny gulasz


Aromatyczny gulasz z boczkiem


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 14

  1. 23 września 2013 / 12:25

    mniam, mniam,:), chyba się skuszę:). A powiedz mi czy szynkę mogę zastąpić łopatką lub karkówka??

  2. Marta
    Autor
    23 września 2013 / 12:49

    Pewnie, ja wybrałam szynkę, bo lubię ją najbardziej 🙂 Jak będziesz miała inny rodzaj to sprawdź po prostu, czy mięso będzie już miękkie po takim samym czasie 🙂

  3. 23 września 2013 / 19:15

    idealny, aby sie rozgrzać w jesienne chłody, mnie osttanio rece i nogi marzną, wiec w sam raz byłby:)

    • Marta
      Autor
      23 września 2013 / 19:32

      Na pewno by się sprawdził, bo dobrze rozgrzewa 🙂

  4. 23 września 2013 / 20:24

    ooo, smaki mojego teścia, spędził trochę czasu na Węgrzech…i czasem nam serwuje pyszny gulasz, bądź leczo;)

    • Marta
      Autor
      23 września 2013 / 20:27

      Zazdroszczę;) a na leczo tez nabralam ochoty 🙂

  5. 23 września 2013 / 21:59

    Marto dziękuję, że skusiłaś się na ten gulasz 🙂 Jest idealne na jesienne dni bo rozgrzewa nas smakiem i kolorem 🙂 Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      23 września 2013 / 22:04

      To ja dziękuje za inspirację 🙂

  6. 24 września 2013 / 17:19

    Gulasz, kuchnia węgierska to idealne połączenie, aż zgłodniałam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2013 / 21:06

      Gulasze są niezastąpione jesienią 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2013 / 14:44

      Dokładnie, trzeba sobie jakoś radzić z jesienną aurą 🙂

  7. 26 września 2013 / 21:14

    Piękne zdjęcia ! A dziś kupiłam paprykę za grosze , chyba wiem co zrobię w weekend na obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2013 / 23:09

      Bardzo dziękuję, a danie gorąco polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
24 − 2 =