Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej bardzo często pojawia się w naszym menu ; ) Wersję podstawową możemy urozmaicić na wiele sposobów poprzez dodanie naszych ulubionych dodatków, choć dla moich małych domowników w prostocie siła ; ) Tak jak w przypadku wszystkich gulaszowych dań najlepiej smakuje odgrzewany kolejnego dnia : ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 cebule
- sól, pieprz, słodka papryka, chilli, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, oregano, łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia
- mąka + woda do zagęszczenia
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Dodać dwie łyżeczki soli, dwie łyżeczki pieprzu, cztery pełne łyżeczki czerwonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczkę chilli (gulasz będzie mocno pikantny, jeśli nie lubicie ostrych smaków można pominąć lub dodać mniej). Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podsmażyć na dużym ogniu na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w piórka, dodać do podsmażonego mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wymieszać i podsmażać do czasu, aż cebula się zarumieni. Dodać kolejne 1/2 łyżeczki soli, zalać 3-4 szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem ok. 90 minut. Dodać dużą szczyptę oregano i w razie potrzeby dodać również więcej pieprzu do smaku. Dodać łyżeczkę cukru i pogotować ok. 3-4 minut. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody (do niewielkiego słoiczka można wlać trochę wody, wsypać mąkę, zakręcić i intensywnie roztrzepać). Powoli wlewać do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego!