Site icon marta-gotuje.pl

Jajka faszerowane

Faszerowane jajka są u nas popularne nie tylko na Wielkanoc, ale także przy okazji różnych imprez (wtedy jednak standardowo przecinam je wzdłuż, zamiast podawać w formie kurczaczków ; ) Bardzo lubię je przygotowywać ze względu na szybkość oraz różnorodność farszy, które możemy wymyślić, tak aby każdy znalazł coś dla siebie ; )


Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 – 4 łyżeczki majonezu (w zależności od wielkości żółtek i smaku, który lubicie)
  • 2 plasterki szynki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • marchew, ziarenka pieprzu do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo i odkrawamy górną część w około 2/3 wysokości. Możemy też bardzo delikatnie ściąć spód, tak aby jajka trzymały równowagę ; ) Wydrążamy żółtka i mieszamy je z majonezem. Odkładamy niewielką część masy do dekoracji, a do reszty dodajemy drobno pokrojoną szynkę i szczypiorek oraz przyprawy. Mieszamy i przekładamy do białek.  Na wierzchu kładziemy odłożoną masę żółtkowo-majonezową i przykrywamy odciętą częścią białek. Dekorujemy ziarenkami pieprzu oraz niewielkimi kawałkami marchewki.

Smacznego : )

Alternatywy

Jajka można faszerować naszymi ulubionymi dodatkami np. twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pieczarki z cebulą, łosoś, tuńczyk, ogórek kiszony, kiełbasa, ser, pomidor, do majonezu możemy także dodać musztardę do smaku ; )


Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version