Site icon marta-gotuje.pl

Kapuśniak

Kapuśniak od zawsze był domeną naszej babci ; ) Pamiętam, że nigdy nie odmawiałam u niej tej zupy i tak jak w przypadku wielu smaków z dzieciństwa, trudno było mi go dokładnie odwzorować. Zazwyczaj przygotowuję kapuśniak na żeberkach, ale tym razem zdecydowałam się na kurczaka i wyszedł równie smaczny. Polecam : )


Składniki:

Mięso umyć, obrać ze skóry, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu. Włoszczyznę obrać, dodać do kurczaka. W razie potrzeby zdjąć szum łyżką cedzakową. Kiedy mięso i warzywa zmiękną, wyjąć włoszczyznę i dodać poszatkowaną kapustę wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę pokroić w mniejsze kawałki i ponownie przełożyć do zupy. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Gotować przez około 20 minut, aż kapusta i ziemniaki zmiękną.

Smacznego : )


Exit mobile version