Site icon marta-gotuje.pl

Koreańskie bułeczki kawowe

Koreańskie bułeczki kawowe, na bazie drożdżowego ciasta z dodatkiem kremowego serka. Pyszne i proste do przygotowania. Polecam!!!

Składniki na ciasto (12 sztuk):

Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Wodę wymieszać z mlekiem, stopniowo wlewać do miski z suchymi składnikami, wyrabiać do połączenia. Dodać masło, wyrabiać przez 10 minut, do czasu całkowitego wchłonięcia tłuszczu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Składniki na nadzienie:

*Można również użyć twarożek śmietankowy o waniliowym smaku, bez dosładzania, bo zawiera w składzie cukier.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą lekko rozpłaszczyć/rozwałkować, na środku ułożyć łyżkę nadzienia. Końce ciasta połączyć formując okrągłą bułeczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Polewa:

Kawę wymieszać z wodą, do całkowitego rozpuszczenia się kawy. Dodać przesianą mąkę, masło (nie może być zbyt miękkie, bo polewa zsunie się z bułeczek podczas pieczenia), cukier i jajko. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch wyrośniętych bułeczek, wyciskając polewę w kształt ślimaczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 min.

Smacznego!

Przepis z książki „Pierogi z Kimchi” W. Błazucka. Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdzielie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version