Moje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi piernikami, uwielbiają za to kruche czekoladowe ciasteczka : ) Aby nie tracić zabawy związanej z wycinaniem pierników i świątecznymi przygotowaniami, zmodyfikowałam trochę przepis na klasyczne maślane ciastka. Dzięki dodatkowi piernikowej przyprawy nabrały wyjątkowego, aromatycznego charakteru. Polecam!!!
- 185 g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
- 110 g masła (temp. pokojowa)
- 110 g cukru trzcinowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, cały czas miksując. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) na grubość ok 4-5 mm i wycinać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Brzegi powinny być twarde, a środek odrobinę nabrzmiały i miękki. Studzić na kratce.
Smacznego!
Inspiracja „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”