Site icon marta-gotuje.pl

Korzenne ciasteczka czekoladowe

Moje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi piernikami, uwielbiają za to kruche czekoladowe ciasteczka : ) Aby nie tracić zabawy związanej z wycinaniem pierników i świątecznymi przygotowaniami, zmodyfikowałam trochę przepis na klasyczne maślane ciastka. Dzięki dodatkowi piernikowej przyprawy nabrały wyjątkowego, aromatycznego charakteru. Polecam!!!


Składniki (ok. 25 sztuk):

Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, cały czas miksując. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) na grubość ok 4-5 mm i wycinać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Brzegi powinny być twarde, a środek odrobinę nabrzmiały i miękki. Studzić na kratce.

Smacznego!


Inspiracja „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”

Exit mobile version