Na słodziutkich okazjach znalazłam idealne danie na piątkowy, czyli u nas bezmięsny obiad. Danie jest sycące i bardzo smaczne. Bałam się, jak będzie z jego wykonaniem, bo zawsze mam problemy z wyciekającym serem z podobnych potraw… Na szczęście wszystko się udało, T. był bardzo zadowolony więc całość na pewno powtórzymy : )
Składniki na ciasto :
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g masła lub margaryny
- 1/2 startej cebuli
- 1 ząbek zgniecionego czosnku
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody
- 1 kostka drobiowa
- sól do smaku
- 1/2 puszki kukurydzy
- szczypiorek i natka pietruszki do smaku
- 175 g mąki
- jajko i bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
- 200 g posiekanego sera żółtego
- 100 g topionego sera (opcjonalnie, ja pominęłam)
W blenderze ubijamy kukurydzę z mlekiem. Czosnek z cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z masłem.Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki. Zagotowujemy. Następnie wrzucamy całą mąkę za jednym razem i szybko mieszamy, aż się odklei od dna garnka. Wlewamy ciasto na talerz i zostawiamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, wyrabiamy je rękoma. Rozpłaszczamy je na dłoni i nadziewamy mieszanką sera. Formujemy krokiety.
Ubijamy lekko jajko. Obtaczamy krokiety w ubitym jajku, a potem w bułce i smażymy krokiety w gorącym oleju.