Site icon marta-gotuje.pl

Krokiety kukurydziane z serem

Na słodziutkich okazjach znalazłam idealne danie na piątkowy, czyli u nas bezmięsny obiad. Danie jest sycące i bardzo smaczne. Bałam się, jak będzie z jego wykonaniem, bo zawsze mam problemy z wyciekającym serem  z podobnych potraw… Na szczęście wszystko się udało, T. był bardzo zadowolony więc całość na pewno powtórzymy : )

Składniki na ciasto :


  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g masła lub margaryny
  • 1/2  startej cebuli
  • 1 ząbek zgniecionego czosnku
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody
  • 1 kostka drobiowa
  • sól do smaku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • szczypiorek i natka pietruszki do smaku
  • 175 g mąki
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie:


  • 200 g posiekanego sera żółtego
  • 100 g topionego sera (opcjonalnie, ja pominęłam)

W blenderze ubijamy kukurydzę z mlekiem. Czosnek z cebulą podsmażamy  na rozgrzanej oliwie wraz z masłem.Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki. Zagotowujemy. Następnie wrzucamy całą mąkę za jednym razem i szybko mieszamy, aż się odklei od dna garnka.  Wlewamy ciasto na talerz i zostawiamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, wyrabiamy je rękoma.  Rozpłaszczamy je na dłoni i nadziewamy mieszanką sera. Formujemy krokiety.

Ubijamy lekko jajko. Obtaczamy krokiety w ubitym jajku, a potem w bułce i smażymy krokiety w  gorącym oleju.

 

 

Smacznego : )
Exit mobile version