Krokiety kukurydziane z serem

Na słodziutkich okazjach znalazłam idealne danie na piątkowy, czyli u nas bezmięsny obiad. Danie jest sycące i bardzo smaczne. Bałam się, jak będzie z jego wykonaniem, bo zawsze mam problemy z wyciekającym serem  z podobnych potraw… Na szczęście wszystko się udało, T. był bardzo zadowolony więc całość na pewno powtórzymy : )

krokiety kukurydziane z serem

Składniki na ciasto :


  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g masła lub margaryny
  • 1/2  startej cebuli
  • 1 ząbek zgniecionego czosnku
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody
  • 1 kostka drobiowa
  • sól do smaku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • szczypiorek i natka pietruszki do smaku
  • 175 g mąki
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie:


  • 200 g posiekanego sera żółtego
  • 100 g topionego sera (opcjonalnie, ja pominęłam)

W blenderze ubijamy kukurydzę z mlekiem. Czosnek z cebulą podsmażamy  na rozgrzanej oliwie wraz z masłem.Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki. Zagotowujemy. Następnie wrzucamy całą mąkę za jednym razem i szybko mieszamy, aż się odklei od dna garnka.  Wlewamy ciasto na talerz i zostawiamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, wyrabiamy je rękoma.  Rozpłaszczamy je na dłoni i nadziewamy mieszanką sera. Formujemy krokiety.

Ubijamy lekko jajko. Obtaczamy krokiety w ubitym jajku, a potem w bułce i smażymy krokiety w  gorącym oleju.

 

 

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. Kasia
    1 czerwca 2011 / 14:51

    zainspirował mnie ten przepis i mam zamiar go wypróbować, zastanawiam się jednak z czym podać takie krokiety, czy same nie będą zbyt mdłe… może jakiś sos ?

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2011 / 18:42

      Proponuję podać z sałatką lub z surówką, ponieważ osobiście uwielbiam czosnek polecam też sos czosnkowy, ale uprzedzam, że mi on pasuje do wszystkiego : )

  2. Kasia
    2 czerwca 2011 / 22:56

    Zrobiłam !
    Miałam problem z wyrobieniem ciasta, lepiło się do rąk i nie chciało formować, ale ostatecznie dałam radę 🙂 co prawda ciasto wyszło grubsze niż na Twoich zdjęciach, ale bardzo dobre wyszły. Polecam z frytkami i surówką z sosem jogurtowym lub czosnkowym 🙂

  3. Marta
    Autor
    2 czerwca 2011 / 23:09

    Bardzo się cieszę, że się udały! Nie szkodzi, że wyszły inaczej niż moje, ważne, że smakowały! My jedliśmy bez frytek,ale przy następnej porcji spróbujemy z Twoją modyfikacją 🙂 pozdrawiam 🙂
    PS sosu jogurtowego jeszcze nie robiłam (czy to jest mniej więcej tak, jak czosnkowy, ale bez czosnku?:),chętnie wypróbuję, jeśli podeślesz mi swój przepis 😀

  4. Kasia
    3 czerwca 2011 / 14:47

    oj zawiodę Cię ale dałam gotowy sos jogurtowy ze sklepu

  5. Marta
    Autor
    4 czerwca 2011 / 20:03

    to nic, przecież ja także korzystam czasem z takich rzeczy, wszystkiego trzeba spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 + 20 =