Site icon marta-gotuje.pl

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to ulubiona wigilijna potrawa mojego Męża ; ) Mógłby je jeść nieprzerwanie przez całe Święta, więc ich przygotowanie oponowałam do perfekcji : ) Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na krokiety idealne. Naleśniki powinny być cienkie i delikatne, a farsz, w tym przypadku kapusta z grzybami mocno doprawiona, aby jej smak „nie zginął” po podsmażeniu. Najlepiej naleśniki i farsz przygotować dzień wcześniej, zawinąć i schować do lodówki, wtedy pięknie zachowują kształt i panierka świetnie przywiera podczas smażenia. Polecam!!!


Składniki na ciasto (około 24 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Naleśniki nie muszą być zarumienione. Po upieczeniu układać naleśniki jeden na drugi, wtedy nabierają trochę wilgoci i idealnie się zwijają.

Składniki  na farsz:

  • ok. 1,3 kg kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybek i borowik)
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki smalcu

Kapustę wypłukać, dodać smalec i ugotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić i poszatkować. Suszone grzyby namoczyć przez 2 godziny, odcedzić, ponownie przepłukać wodą i odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, dodać suszone grzyby, ponownie przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać, doprawić do smaku i smażyć chwilę razem, aby nadmiar wody odparował. Ostudzić.

Składniki  na panierkę:

  • 3-4 jajka
  • bułka tarta

Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć (instrukcja poniżej, aby krokiety były cieńsze i dłuższe najlepiej, aby boki naleśników nie zachodziły na siebie tak jak na 1 zdjęciu od góry z prawej strony. Zawinięte krokiety najlepiej przełożyć na talerz (złączeniem u dołu), przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia obtoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )


Exit mobile version