Site icon marta-gotuje.pl

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to niezawodny wiosenno-letni klasyk. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, pysznie komponuje się z owocową warstwą i lekką bezą. Ciasto jest bardzo proste, a mimo to zawsze robi duże wrażenie i każdy chętnie prosi o dokładkę. Polecam!!!

Składniki na kruche ciasto (blacha 21×37 cm – liczone od spodu blachy):

Do miski przełożyć mąki, masło pokrojone małe kawałki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub wylepić nim dno formy. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 C (góra-dół). Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

Składniki na warstwę rabarbarową:

Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Dodać połowę konfitury malinowej i ponownie wymieszać. Drugą połową konfitury posmarować podpieczony spód. Na tak przygotowane ciasto przełożyć rabarbar.

Składniki na bezę:

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Piana powinna być gęsta i błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Bezę przełożyć na warstwę z rabarbarem, posypać płatkami migdałów. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (170 C góra-dół) i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 C (termoobieg) i suszyć bezę dodatkowe 20 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version