Site icon marta-gotuje.pl

Krupnik

Krupnik ma zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników i sama w dzieciństwie długo nie mogłam się do niego przekonać. Przepis na tę staropolską zupę otrzymałam od babci i taka właśnie smakuje nam najbardziej ; )


Składniki:

Mięso opłukać i zalać wodą (ok. 3,5 l) dodać obrane i pokrojone na pół warzywa oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz majeranek. Zagotować, a następnie na mniejszym gazie gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wsypać do szklanki i wypłukać zimną wodą, która zrobi się mętna. Odlać wodę i powtórzyć, aż woda będzie przezroczysta, wtedy gotować do miękkości na niewielkim ogniu.

Z zupy wyjąć miękkie warzywa oraz mięso i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Miękkie warzywa można pokroić w kostkę i dodać powtórnie do zupy. Następnie dodać również zeszkloną cebulę oraz kaszę. Gotować razem do miękkości ziemniaków ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego : )

 

Exit mobile version