Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak tikka masala

Bardzo lubię kuchnię indyjską ze względu na jej wyraziste smaki. Pikantny kurczak tikka masala również mnie nie zawiódł i idealnie sprawdził się przy obecnej pogodzie… Bardzo szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo aromatyczny i pyszny. Polecam podawać z chlebkami naan : )



Składniki na marynatę: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • kawałek imbiru (2,5 cm) posiekanego (lub 1 i 1/2 łyżeczki w proszku)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z pozostałymi przyprawami i do tak powstałej marynaty przełożyć kurczaka. Odstawić do lodówki na min. 30 minut (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Opcjonalnie można go również zgrillować lub usmażyć na patelni.

Składniki na sos: 
  • 300 g pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 100 g kremówki 30 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Chili pokroić w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać słodką paprykę oraz kmin, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pomidory oraz 1/4 szklanki wody. Wymieszać, a następnie dolać kremówkę i przełożyć upieczonego kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez około 5 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebkami naan lub ryżem.

Smacznego : )




 



 


Exit mobile version