Kurczak tikka masala

Bardzo lubię kuchnię indyjską ze względu na jej wyraziste smaki. Pikantny kurczak tikka masala również mnie nie zawiódł i idealnie sprawdził się przy obecnej pogodzie… Bardzo szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo aromatyczny i pyszny. Polecam podawać z chlebkami naan : )

Składniki na marynatę: 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • kawałek imbiru (2,5 cm) posiekanego (lub 1 i 1/2 łyżeczki w proszku)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z pozostałymi przyprawami i do tak powstałej marynaty przełożyć kurczaka. Odstawić do lodówki na min. 30 minut (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Opcjonalnie można go również zgrillować lub usmażyć na patelni.

Składniki na sos: 

  • 300 g pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 100 g kremówki 30 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Chili pokroić w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać słodką paprykę oraz kmin, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pomidory oraz 1/4 szklanki wody. Wymieszać, a następnie dolać kremówkę i przełożyć upieczonego kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez około 5 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebkami naan lub ryżem.

Smacznego : )


Tikka masala

 

Kuchnia indyjska - kurczak tikka masala

 

Kurczak tikka masala - kuchnia indyjska

Komentarzy: 45

  1. 19 września 2013 / 10:04

    Pyszne danie,chętnie wypróbuję,miłego dnia.

    • Marta
      Autor
      19 września 2013 / 12:56

      Gorąco polecam i również życzę miłego dnia 🙂

  2. 19 września 2013 / 18:15

    również uwielbiam!:) to widzę, że drugi przepis do zestawu zapisuję. Swego czasu piekłam kurczaka z przyprawą tandoori masala. A tikkę chcę od dawna też zrobić:)

    • Marta
      Autor
      19 września 2013 / 18:23

      Tandoori jeszcze nie jadłam, więc będę musiała nadrobić braki 🙂 ale powyższą wersję polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2013 / 20:41

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. 24 września 2013 / 17:18

    A jak pachnie! Niedawno również przyrządzałam, pychotka!

  4. Basia
    16 lutego 2015 / 1:16

    Przepyszne danie, zrobiłam już dwa razy i zawsze wszystko było zjedzone do ostatniego kęsa!

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2015 / 23:23

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  5. Kasia
    29 kwietnia 2015 / 9:45

    Ten przepis to już nasz must have – pyszne mięsko!!!

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:50

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Patryk
    11 maja 2015 / 22:23

    Lepsze niż kurczak, który zaserwowała nam ostatnio jedna z indyjskim restauracji, polecam.

    • Marta
      Autor
      11 maja 2015 / 23:03

      Dziękuję za tak miły komentarz i polecam chlebki naan jako dodatek 🙂

  7. Marysia
    13 maja 2015 / 21:11

    Pysznie danie, wszyscy prosili o dokładkę, więc proponuję zrobić od razu podwójną porcję 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2015 / 22:19

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  8. Agata
    9 czerwca 2015 / 12:12

    Mój mężczyzna nie przepada za mocno doprawionymi obiadami, ale podałam mu to w ciemno i chyba go w końcu przekonam do eksperymentów, bo dokładki były dwie … super przepis!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:43

      Super, bardzo mi miło 🙂

  9. Majka
    24 kwietnia 2016 / 8:20

    Świetne danie 😊 Mąż zachwycony 😄 Zrezygnowałam jednak z pełnej porcji chili bo dla mnie byłoby już za bardzo „hot” 😆

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 12:54

      Odkąd dzieci jedzą to co my, to też modyfikuję, ale wcześniej żadna ostrość nie była nam straszna 😀

  10. Ola
    12 września 2016 / 22:23

    Najlepszy przepis świata!!! mocno wyrazisty piekielnie ostry (daję chili z nasionkami) taki jak lubię! idealnie oddaje indyjski oryginał 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:15

      Bardzo mi miło, że danie zostało tak ciepło przyjęte 🙂 to również jedno z moich ulubionych dań 😀

  11. Nina
    8 stycznia 2017 / 2:11

    Nasz ulubiony obiad od dawna 🙂 a chlebki naan też idealne mój pewniak na wizytę znajomych zawsze szok że sama całość robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:18

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ula
    17 stycznia 2017 / 15:17

    Przepyszne 🙂 tak wyrazistego dania dawno nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:29

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Marlena
    2 marca 2017 / 22:31

    Kurczaczek jest super 🙂 bardzo wyrazisty aromatyczny mięciutki 🙂 chlebki również rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:09

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  14. Ulka
    15 lipca 2017 / 16:29

    Pysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2017 / 22:57

      Super 🙂

  15. Olqa
    21 listopada 2017 / 20:23

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2017 / 22:58

      Fajnie, że posmakowało 🙂

  16. Monika
    27 września 2018 / 11:51

    Ten przepis krąży już po całej mojej rodzinie i znajomych jest rewelacyjny 🙂 każdy zawsze dopytuje jak zapraszam na tego kurczaczka polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2018 / 1:13

      Ogromnie mi miło 🙂 u nas to również duży hit 🙂

  17. Kasss
    16 lipca 2019 / 8:21

    Jeden z moich ulubionych obiadów z Pani strony który stał sie popisowym daniem dziękuję!!!

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      Cieszę się ogromnie, pozdrawiam 🙂

  18. Kamila
    11 października 2019 / 10:49

    Przepyszne potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:40

      🙂 🙂 🙂

  19. Mezz
    28 maja 2020 / 23:36

    Przepis super ❤️ Wyszło pysznie i wszystko opisane ktol po korku wiec nawet ja podołałam ❤️

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:19

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

  20. Monika
    3 listopada 2021 / 23:41

    Danie jest super, polecam od razu dwie porcje 😉

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2021 / 17:27

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 29 =