Chlebki naan

Chlebki naan przygotowałam z myślą o kurczaku w indyjskiej wersji, którego zaprezentuję Wam w najbliższym poście : ) Ich przyrządzenie okazało się tak proste i szybkie, że od tej pory bardzo często u nas goszczą. Wersję bez dodatku drożdży znalazłam tutaj i gorąco Wam polecam, bo chlebki są pyszne! : )


Chlebki naan kuchnia indyjska

Składniki (8 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki mleka (w temp. pokojowej)

Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jogurt i mleko i dokładnie wymieszać łyżką przez kilka minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i uformować z nich kulki. Rozwałkować na cienkie placki. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można delikatnie podsypać je mąką. Patelnię z nieprzywieralną powłoką bardzo dobrze rozgrzać. Smażyć chlebki z obu stron, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i plamki.

Smacznego : )


Chlebki naan

Komentarzy: 16

  1. 18 września 2013 / 21:13

    X czasu już szukam przepisu wartego uwagi i takiego, który poskromi moje lenistwo:D przepis zapisuję:)

    • Marta
      Autor
      18 września 2013 / 21:15

      Aniu na pewno się nie zawiedziesz 🙂

  2. 24 września 2013 / 17:16

    Chlebki Naan są pyszne, jako dodatek i same w sobie! 🙂

  3. Basia
    16 lutego 2015 / 1:17

    Chlebki są pyszne. Po raz pierwszy raz zrobiłam do kurczaka tika masala ale od tej pory czesto z nich korzytsamy takze do innych dań dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2015 / 23:24

      My również należymy do miłośników tych chlebków 🙂

  4. Anastazja
    21 stycznia 2017 / 21:12

    Potwierdza, chlebki są mega dobre. Ja posypuje je posiekanym czosnkiem lub czarnuszką i wgniatam wałkiem w ciast.

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:26

      Super, że posmakowały, z czarnuszką i czosnkiem muszą być pyszne! 🙂

  5. Marlena
    2 marca 2017 / 22:33

    Rewelacyjne!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:09

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  6. Bagietnik
    1 czerwca 2017 / 12:37

    Nia znalazłem przepisu na bagietkę – tę francuską. Piekłem już kilka razy , z przepisów znalezionych w sieci , ale smak i konsystencja nijak ma sie do oryginału.

  7. Jaga
    17 lipca 2019 / 9:54

    Przepyszne dziękuję za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lipca 2019 / 11:00

      Miło mi, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 16 =