Składniki :
- 18 płatów makaronu Lasagne
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g brokułów
- 300 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
- ok. 350 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
- olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy
Składniki na sos beszamelowy :
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 3 – 4 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso pokrojone w kosteczkę. Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, a następnie dorzucić do mięsa wraz z pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Później dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min).
Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Układać warstwy w następującej kolejności
– płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam podwójną porcję )
-nadzienie mięsne
-starty ser
– cienka warstwa sosu beszamelowego
…itd. Na wierzchu przykryć płatem lasagne (x2) posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i udekorować bazylią.
Smacznego : )