Site icon marta-gotuje.pl

Lasagne z kurczakiem


Ponieważ niedawno mąż obchodził urodziny wiedziałam, że na obiad muszę koniecznie przyrządzić coś z makaronem ; ) Ta odmiana lasagne okazała się strzałem w 10! Dodatek warzyw i kurczaka świetnie wzmocnił smak i nadał tej potrawie nowe oblicze. Przepis zamieszczam w ramach kulinarnej akcji Viva Italia! w kategorii primi piatti.

Składniki :

Składniki na sos beszamelowy :

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso pokrojone w kosteczkę. Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, a następnie dorzucić do mięsa wraz z pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Później dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min).

Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Układać warstwy w następującej kolejności

– płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam podwójną porcję )

-nadzienie mięsne

-starty ser

– cienka warstwa sosu beszamelowego

…itd. Na wierzchu przykryć płatem lasagne (x2) posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i udekorować bazylią.

Smacznego : )

Exit mobile version