Lekkie i chrupiące gofry to punkt obowiązkowy w naszym menu : ) Są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Udany przepis to połowa sukcesu, ale do chrupiących gofrów niezbędna jest również dobra gofrownica. Korzystam z takiej o dużej mocy (1300W) i jest spora różnica w smaku w porównaniu do mojej drugiej gofrownicy „serduszkowej” o mocy 1100W. Mimo to nawet w jej przypadku ten przepis się sprawdzi – przetestowane : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 405
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 2 łyżki cukru (w opcji wytrawnej pominąć)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, odłożyć na bok, a do misy miksera dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżem, cukier puder, bita śmietana, owoce itp.
Smacznego!
Jak zrobić chrupiące gofry film z przygotowania
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na gofry .