Kontakt

blog kulinarny

Lekkie, chrupiące gofry

Lekkie i chrupiące gofry to punkt obowiązkowy w naszym menu : ) Są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Udany przepis to połowa sukcesu, ale do chrupiących gofrów niezbędna jest również dobra gofrownica. Korzystam z takiej o dużej mocy (1300W) i jest spora różnica w smaku w porównaniu do mojej drugiej gofrownicy “serduszkowej” o mocy 1100W. Mimo to nawet w jej przypadku ten przepis się sprawdzi – przetestowane : ) Polecam!!!

Chrupiące gofry przepis


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki cukru (w opcji wytrawnej pominąć)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, odłożyć na bok, a do misy miksera dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżem, cukier puder, bita śmietana, owoce itp.

Smacznego!

Lekkie, chrupiące gofry najlepszy przepis

Inspiracja forum MniamMniam



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 marca, 2019
Kategorie: Dania dla dzieci, Desery, Gofry

24 komentarzy

  1. Aga

    Jak one pięknie wyglądają! my kochamy też Twoje “najlepsze” z masłem, ale opcja z olejem jakaś prostsza się wydaje wszystko zmiksować i jest 🙂

    1. Aga

      Sprawdzone równie pyszne 😋

    2. Marta

      Bardzo się cieszę, obie opcje pyszne, ale ta na pewno szybsza 🙂

  2. Malwina

    Super, tego mi było trzeba 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Isia

    Pyszne wyszły dzięki 🙂 a do gofrownicy się zgodzę kiedyś miałam taka 1000 watową i bardziej naleśniki mi się piekły niż gofry…

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  4. Elena

    Wspaniały przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  5. Majka

    Przyznać muszę, że na blogu masz już pokaźną listę z przepisami na gofry, każde wyjątkowe 😉

    1. Marta

      Coś w tym jest, my całą rodziną kochamy gofry 🙂 A jak masła zabrakło to przepis z olejem trzeba było wykorzystać i teraz sama nie wiem, które smaczniejsze 😉

  6. Ania

    Dzisiaj robiłam są idealne dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  7. Di

    Przepis sprawdzony i już zapisany, gofry bardzo chrupkie, nie nasiąkają wodą.

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  8. Aaia

    Przepis sprawdzony zapisuje do mojego zeszytu ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. KISIA

    P-Y-C-H-O-T-K-A

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  10. Żaneta

    Błyskawiczne i pyszne 🙂 najlepsze z owockami i bitą śmietaną i nawet nad morze nie muszę jechać 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂 Mając dobrą gofrownicę, domowe nawet lepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 − 15 =


Top