Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka to jedno z tych, które zachwyca każdego i nic w tym dziwnego, bo jest przepyszne : ) Nawet mój Tato, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami, bardzo je sobie upodobał, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją ; ) Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Ciasto Pijana Śliwka


Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao

oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

*Szklanka o pojemności 250 ml

Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.

Śliwki w rumie:

  • 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
  • 250 ml rumu (najlepiej ciemnego)

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do małego garnka, zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić na około godzinę lub do momentu, gdy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli tak się nie stanie resztkę rumu odlać, a śliwki osuszyć).

Do nasączenia:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody

Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać. Nasączenie blatów jest opcjonalne (do smaku, bo biszkopt z dodatkiem oleju zachowuje wilgotność).

Krem z nutellą i śliwkami:

  • 250 g masła (temp. pokojowa)
  • 400 g nutelli (temp. pokojowa)
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać nutellę i mascarpone. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać nasączone rumem śliwki i wymieszać szpatułką.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Kremówkę przelać do małego garnuszka, mocno podgrzać uważając, aby się nie zagotowała. Dodać posiekaną czekoladę i zdjąć z palnika. Po chwili dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy.

Pierwszy z kakaowych blatów nasączyć połową kawy, a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Następnie wyłożyć krem z nutelli, wyrównać. Przykryć drugim blatem i nasączyć go pozostałą częścią kawy. Wierzch ciasta udekorować czekoladową polewą. Dodatkowo można całość ozdobić dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.

Smacznego!

Śliwka w czekoladzie ciasto
Pijana Śliwka najlepszy przepis
Pijana Śliwka ciasto

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 22 marca, 2019
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Czekoladowe, Karnawał, Przekładane, Sezonowo, Sylwester, Walentynki, Wielkanoc, Z owocami

51 komentarzy

  1. Aga

    Dzisiaj piekę bo aż ślinka leci…

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

      1. Aga

        Rewelacja jedno z lepszych ciast jakie jadłam 🙂

        1. Marta

          Ogromnie mi miło <3

  2. Majka

    Wow ❤ Nic dodać nic ująć

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

      1. Majka

        Niezwykle wykwintne 😍 I wbrew pozorom, wcale nie takie pracochłonne 😉

        1. Marta

          Dokładnie, lista składników wygląda na długą, ale idzie szybko 😉

  3. Inez

    Pycha ❤️❤️❤️

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Estera

    Wspaniałe ciasto 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, to zawsze pewniak 🙂

  5. Julka

    Rewelacja rozpieszczasz nas:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  6. Też robiłam to ciasto – moja siostra wyjadła większość 🙂 jednak te śliwki w rumie mają moc przyciągania 🙂

  7. basia

    Witam jaki trunek można dodać zamiast rumu?

      1. Danusia

        Ja dodałam wiśnie z nalewki i też pasowały tu chyba chodzi o jakiekolwiek procenty do tego kremu a samo ciasto jest super 🙂

        1. Marta

          Tak, te “procenty” to dodatkowy bonus 😉

  8. Ada

    Pyszne polecam.

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Kinia

    Ciasto jest rewelacyjne, bardzo wykwintne i eleganckie bedzie naszym faworytem ❤️

    1. Marta

      Cieszę się ogromnie!

  10. Ada

    Super przepis!

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  11. Inga

    Ciasto jest pyszne a na drugi dzień nawet lepsze jak poleży 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie tak 🙂

  12. Ala

    Prawdziwe cudeńko potwierdzam że czas dodaje mu smaku pycha 🙂

    1. Marta

      Tak, z każdym dniem lepsze 😉

  13. Iwona99

    Rewelacja krem do wyjadania łyżeczka
    taki dobry !!!

    1. Marta

      Trudno mu się oprzeć 🙂

  14. Dusia

    Przepyszne jest cała blacha znikneła przez dwa dni 🙂

    1. Marta

      Wcale się nie dziwię 😉

  15. Zuza

    Wspaniały wypiek pięknie opisany przepis wiec nawet mi sie udało dziękuję rodzinka. niedowierza 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, również dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam 🙂

  16. Natka

    Super ciacho więc chciałabym powtórzyć je w formie tortu dla Taty ale nie wiem, czy nie powinno być wtedy wyższe co Pani sądzi?

    1. Marta

      Jeśli miałoby być wyższe to można na wierzchu dodać jeszcze warstwę bitej śmietany – zamiast polewy. Całość udekorować śliwkami lub czekoladowymi wiórkami 🙂

  17. Ada

    Rewelacyjny przepis bardzo dziekuje 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

    2. Marta

      Bardzo proszę, super, że posmakowało 🙂

  18. Mania

    Mniam mniam wszyscy goście wrócili do domu z tym przepisem i dawno nie słyszałam tylu komplementów ❤️ Pozdrawiam i dziękuję 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  19. Pati

    Wspaniały wypiek piekłam juz dwa razy i
    na tym nie koniec 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  20. Natka

    Zachecona komentarzami i ja się skusiłam ale z rumem białym, bo innego nie miałam i na dodatek zapomnialam to zagotować i tylko tak zalane odstawiłam do nasączenia. Wszystko się nie wchłonęło więc odlałam ale moim zdaniem taka opcja jest super jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku alkoholu. Reszta bez zmian pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało i dziękuję za cenne wskazówki, bo spora część osób obawia się tego rumu nie przepadając za alkoholem w cieście 🙂

  21. Domi

    Ciasto jest idealne bardzo nam smakowało dziękuję 😁

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
14 − 1 =


Top