Kontakt

blog kulinarny

Kotlety z ciecierzycy

Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z nią związane : ) Kotlety z jej udziałem świetnie sprawdzą się jako część “klasycznego” obiadu z dodatkiem ziemniaków i surówki, ale najbardziej lubię podawać je w formie burgerów. Dodaję do nich wtedy z zielone pesto, ajvar, czy sos jogurtowo-orzechowy (jogurt naturalny mieszam z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini) i za każdym razem smakują wyjątkowo : ) Polecam!!

Kotlety z ciecierzycy przepis


Składniki:

  • 125 g suchej ciecierzycy
  • 120 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz, czubata łyżeczka curry, łyżeczka mielonego kuminu

Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (ok. 35 minut). Soczewicę również ugotować do miękkości ok. 10 minut. Całość przestudzić. Cebulę zeszklić na mocno rozgrzanej łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Ciecierzycę zmiksować z soczewicą na dość gładką masę. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, drobno posiekaną papryczkę chili, drugą łyżkę oleju, sok z cytryny, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki wody. Uformować kotlety (u mnie 3 duże i 2 mniejsze dla dzieci) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg) na najniższej półce ułożyć naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody. Na środkową półkę przełożyć blachę z kotlecikami i piec przez ok. 15 minut.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 marca, 2019
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Pozostałe, Wegetariańskie, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

15 komentarzy

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  1. Ewelina

    Pysznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam, bo tak samo smakują 😉

  2. Nasiona roślin strączkowych to bardzo cenny element naszego jadłospisu 🙂 Fajnie jest znaleźć ciekawe rozwiązania na ich podanie 🙂 Kotlety wyglądają bardzo apetycznie i przez to, że zawierają curry mogą wnieść wiele wartościowych składników do jadłospisu 🙂

    1. Marta

      O tak, strączkowe górą 🙂

  3. Iza

    Pyszne a pomysł na ten sos z tahina na pewno wykorzystam ❤️

    1. Marta

      Sos orzechowy jest super, polecam nie tylko do tych kotlecików 🙂

  4. Isia

    Uwielbiam wszystkie strączkowce więc na pewno zrobie 🙂 Falafele bardzo lubie 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  5. roz

    Pychotka fajny patent z ta wodą w piekarniku tak właśnie piekę chleby i też wychodzą nawilżone 🙂

    1. Marta

      Tak, do pieczenia chleba opcja obowiązkowa 🙂

  6. za te kotleciki powinnaś dostać jakąś nagrodę 😀 po prostu są przecudowne!

    1. Marta

      Jak mi teraz miło! dziękuję 🙂

  7. Anusia

    Pyszne polecam 😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 5 =


Top