Ciasto Góra Lodowa

Ciasto Góra Lodowa to jedno z tych, które niezmiennie jest hitem na każdym stole. Przyciąga wzrokiem, a zatrzymuje smakiem ; ) Kluczowym elementem jest tutaj polewa z mleka w proszku, która jest absolutnie przepyszna i stanowi wyjątkowe wykończenie. Polecam!!

Ciasto góra lodowa

Składniki na biszkopt (blacha 24x24cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. W kilku porcjach dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 30-35 min. do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 200 g miękkiego masła

Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować (można blenderem) z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i zagotować, często mieszając, do czasu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.

Składniki na polewę:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
  • 1 czubata łyżka kakao

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (200 g)
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

Pierwszy blat ułożyć w formie i nasączyć połową zaparzonej i ostudzonej kawy. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie połową kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałą kawą, wyłożyć drugą część kremu. Biszkopty przekroić na połówki i delikatnie wcisnąć w krem w rzędach jeden obok drugiego, zachowując niewielkie odstępy. Przełożyć do lodówki, przygotować polewę. Masło, wodę i cukier zagotować, wymieszać aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Przełożyć do misy miksera i cały czas miksując dodawać mleko w proszku (2 szklanki). Krem podzielić na dwie równie części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej pozostałą łyżkę mleka w proszku. Szybko i dokładnie wymieszać i wylać na przemian na ciasto tworząc niedbałe wzory. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego!

Góra lodowa przepis
Góra lodowa przepis
Ciasto góra lodowa przepis

Komentarzy: 28

  1. Ola
    29 marca 2019 / 13:09

    Jadłam kiedyś i ta polewa jest obłędna, moja znajoma robiła bez dżemu ale myślę że taka wersja będzie jeszcze smaczniejsza na weekend się skuszę 🙂

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:53

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂 Moim zdaniem dodatek dżemu jest idealny, świetnie przełamuje słodki smak i dodaje charakteru 🙂

  2. 29 marca 2019 / 15:36

    Uwielbiam! ja robię z masą na karpatkę – polecam 😉

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:53

      🙂 🙂 🙂

  3. Isia
    29 marca 2019 / 16:27

    Pyszności 🙂

    • Ewa
      29 marca 2019 / 18:26

      Wiele juz o nim slyszalam ale nie robiłam wiec pora to zmienić 🙂

      • Marta
        Autor
        30 marca 2019 / 23:54

        Zdecydowanie, to ciasto trzeba spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:54

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Nina
    30 marca 2019 / 9:23

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:54

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  5. Kaśka
    30 marca 2019 / 12:37

    Pyszne ciasto a ta polewa jest rewelacyjna 🙂

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:54

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  6. janja
    31 marca 2019 / 19:43

    Wyszło pysznie pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:29

      Super, bardzo mi miło 🙂

  7. Sigi
    2 kwietnia 2019 / 12:37

    Rewelacyjne ciasto nie ma z nim dużo pracy a efekt wow !!!

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 12:43

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Anita
    4 kwietnia 2019 / 1:32

    Jestem pod wrażeniem wszystkich Twoich przepisów super ciasto i super blog!

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 11:01

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  9. Renia
    9 kwietnia 2019 / 23:50

    Przepyszne ciasto proste ale ta polewa robi swoje 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:04

      Zdecydowanie, polewa ma tu duże znaczenie 🙂 Super, że posmakowało 🙂

  10. Gosia
    13 kwietnia 2019 / 16:26

    Pychotka!!!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:18

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  11. minnnie
    18 kwietnia 2019 / 1:12

    Kocham to ciasto pomysł z dżemem super 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:05

      Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂

  12. Aneta
    20 grudnia 2019 / 11:28

    Co z pozostałą kawą? Wykorzystujemy ją jakoś?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:12

      Połową nasączamy pierwszy blat, drugą połową wykorzystujemy do drugiego blatu. Poprawiłam sformułowanie w przepisie, aby było bardziej czytelnie 🙂

  13. Monia
    29 sierpnia 2021 / 11:40

    Rewelacyjne ciasto ta polewa robi całą robotę 🙂

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:06

      Zdecydowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 16 =