Site icon marta-gotuje.pl

Mac and Cheese przepis

Mac and Cheese (Macaroni and Cheese), popularne danie kuchni amerykańskiej to nic innego jak makaron w kremowym, serowym sosie. Mało zdrowe, bardzo kaloryczne, ale i tak trudno mu się oprzeć, więc jeśli zdarzą Wam się pustki w lodówce, to danie świetnie Was poratuje i domownicy na pewno będą zadowoleni : ) Polecam!!!

Składniki:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.

Smacznego!

Exit mobile version