Mac and Cheese przepis

Mac and Cheese (Macaroni and Cheese), popularne danie kuchni amerykańskiej to nic innego jak makaron w kremowym, serowym sosie. Mało zdrowe, bardzo kaloryczne, ale i tak trudno mu się oprzeć, więc jeśli zdarzą Wam się pustki w lodówce, to danie świetnie Was poratuje i domownicy na pewno będą zadowoleni : ) Polecam!!!

Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)
  • 150 g sera cheddar (opcjonalnie gouda też się sprawdzi)
  • pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.

Smacznego!

Komentarzy: 117

  1. Karina
    4 października 2022 / 13:56

    Ale to było smaczne mniam! powtórka bankowo 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2022 / 19:18

      Super 🙂

  2. Mia
    17 listopada 2022 / 16:17

    Bomba kaloryczna nie powiem ale oderwać się nie idzie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 2:22

      Prawda 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 10 =