Mac and Cheese przepis

Mac and Cheese (Macaroni and Cheese), popularne danie kuchni amerykańskiej to nic innego jak makaron w kremowym, serowym sosie. Mało zdrowe, bardzo kaloryczne, ale i tak trudno mu się oprzeć, więc jeśli zdarzą Wam się pustki w lodówce, to danie świetnie Was poratuje i domownicy na pewno będą zadowoleni : ) Polecam!!!

Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)
  • 150 g sera cheddar (opcjonalnie gouda też się sprawdzi)
  • pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.

Smacznego!

Komentarzy: 133

  1. Karina
    4 października 2022 / 13:56

    Ale to było smaczne mniam! powtórka bankowo 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2022 / 19:18

      Super 🙂

  2. Mia
    17 listopada 2022 / 16:17

    Bomba kaloryczna nie powiem ale oderwać się nie idzie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 2:22

      Prawda 😀

  3. Ciachu
    12 stycznia 2023 / 0:21

    Ale to jest dobre mniam 👍

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:54

      Super, że posmakowało 🙂

  4. Kinga
    12 stycznia 2023 / 16:01

    Przepyszne!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:55

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Zofia
    10 kwietnia 2023 / 18:55

    Nie wiem czy zrobiłam coś nie tak czy to ma tak wyglądać, ale sos jest lepki i ciągnący. Danie same w sobie jest dobre, lecz wygląda ono o wiele inaczej niż na zdjęciu.

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:11

      Wygląd zależy od użytego sera 🙂

  6. Paula
    16 czerwca 2023 / 20:37

    Ale to jest pyszne! Dla mnie porcja dość duża, ale odgrzałam następnego dnia i też spoko 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2023 / 15:03

      Super, że smakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

  7. Cyriaku
    2 lipca 2023 / 17:40

    Szybkie, syte i przepyszne 🙂 Ser cheddar można również zastąpić serem blue. Nie ma tak intensywnego koloru i trochę łagodniejszy smak, ale też bardzo dobre 🙂
    Mam jednak problem z mąką – nie do końca rozumiem jaką ona spełnia rolę? Sos również bez niej jest gęsty.

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2023 / 1:14

      Bardzo się cieszę, że smakowało 😀

  8. Paula
    4 października 2023 / 10:17

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2023 / 0:23

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Milena
    21 listopada 2023 / 16:08

    No uwwielbiam to danie na taką szarugę za oknem tymbardziej 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:11

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Franciszek
    9 stycznia 2024 / 22:04

    Na ile porcji wystarczy?

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2024 / 10:07

      4 porcje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 10 =