Kontakt

blog kulinarny

Mac and Cheese przepis

Mac and Cheese (Macaroni and Cheese), popularne danie kuchni amerykańskiej to nic innego jak makaron w kremowym, serowym sosie. Mało zdrowe, bardzo kaloryczne, ale i tak trudno mu się oprzeć, więc jeśli zdarzą Wam się pustki w lodówce, to danie świetnie Was poratuje i domownicy na pewno będą zadowoleni : ) Polecam!!!


Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)
  • 150 g sera cheddar (opcjonalnie gouda też się sprawdzi)
  • pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 stycznia, 2019
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania obiadowe, Pozostałe, Wegetariańskie

12 komentarzy

  1. Kasia

    Mniam! Synek zamawia zawsze jak jest w karcie ale sama nie robiłam wiec sprobujemy 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

        1. Marta

          Super, że posmakowało 🙂

  2. Majka

    Makaron i ser to udany duet 😋

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 Prosto i pysznie, tak jak nie przepadam za “jasnymi” sosami to ten serowy lubię 😀

  3. Ewa

    Co tam kalorie jak to tak wyglada 😉

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Emi

    Super mam już obiad na jutro 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  5. Michalina

    Może średnio zdrowe ale jakie to jest pyszne!!!

    1. Marta

      Zdecydowanie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 4 =


Top