Mac and Cheese przepis

Mac and Cheese (Macaroni and Cheese), popularne danie kuchni amerykańskiej to nic innego jak makaron w kremowym, serowym sosie. Mało zdrowe, bardzo kaloryczne, ale i tak trudno mu się oprzeć, więc jeśli zdarzą Wam się pustki w lodówce, to danie świetnie Was poratuje i domownicy na pewno będą zadowoleni : ) Polecam!!!

Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)
  • 150 g sera cheddar (opcjonalnie gouda też się sprawdzi)
  • pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.

Smacznego!

Komentarzy: 87

  1. Kasia
    4 stycznia 2019 / 14:51

    Mniam! Synek zamawia zawsze jak jest w karcie ale sama nie robiłam wiec sprobujemy 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:24

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

      • Kasia
        7 stycznia 2019 / 17:32

        Pychota 🙂

        • Marta
          Autor
          9 stycznia 2019 / 0:39

          Super, że posmakowało 🙂

      • Laura
        2 maja 2021 / 20:56

        Było pycha! 😋 polecam ❤

        • Marta
          Autor
          4 maja 2021 / 9:15

          Super, że posmakowało 🙂

  2. Majka
    4 stycznia 2019 / 15:12

    Makaron i ser to udany duet 😋

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:25

      Zdecydowanie 🙂 Prosto i pysznie, tak jak nie przepadam za “jasnymi” sosami to ten serowy lubię 😀

  3. Ewa
    4 stycznia 2019 / 15:59

    Co tam kalorie jak to tak wyglada 😉

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:25

      🙂 🙂 🙂

  4. Emi
    4 stycznia 2019 / 19:43

    Super mam już obiad na jutro 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:25

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

    • Ania
      20 września 2020 / 19:29

      Ze serem morskim też wyszło, pustka w lodówce była, resztka sera w plastrach, 10 min i kolacja dla dwojga podana 😋

      • Marta
        Autor
        20 września 2020 / 22:02

        Bardzo się cieszę, potrzeba matką wynalazków i nic się nie zmarnowało 😀

  5. Michalina
    18 marca 2019 / 13:08

    Może średnio zdrowe ale jakie to jest pyszne!!!

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:29

      Zdecydowanie 😉

  6. fafz
    17 kwietnia 2019 / 18:57

    zajebiste

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 21:54

      Dziękuję 🙂

  7. Justyna
    11 października 2019 / 19:27

    Jadłam w stanach i nie byłam zachwycona ale Twoja wersja
    jest pyszna najlepszy sos serowy ever!

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:43

      Jak miło! cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Kass
    22 listopada 2019 / 16:27

    Moze i ma milnion kalorii ale jest przepyszny dzięki za inspiracje ❤️

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2019 / 1:17

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 😀

  9. Kuba
    12 grudnia 2019 / 16:40

    Zrobiłem ale mi za bardzo nie smakuje bardzo zapychające i mdłe

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2019 / 17:01

      Czasem tak bywa, każdy ma inny gust 😉 A mdłe może dlatego, że za mało doprawione? Następnym razem polecam spróbować dać więcej pieprzu, do tego ser cheddar, który jest bardzo wyrazisty i nie może się nie udać 🙂

  10. Michalina
    28 grudnia 2019 / 16:54

    Przepyszne i warte każdej kalorii 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2019 / 19:58

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  11. Blslw_brtnck
    20 stycznia 2020 / 18:56

    Mam tylko 15 lat i gotowanie nie jest moim forté ale przepis bardzo prosty i smaczny polecam

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2020 / 0:13

      Super, że posmakowało 🙂

      • KUBA_443
        8 czerwca 2020 / 1:56

        Haha, “forté” mnie rozwaliło… Bułkę przez bibułkę, pełna egzaltacja. 😀 Dzięki za przepis. 🙂

        • Marta
          Autor
          8 czerwca 2020 / 12:08

          🙂

  12. Magda
    4 lutego 2020 / 11:38

    Przepyszne to jest!!! i najszybszy obiad ever 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2020 / 12:30

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. Meska
    2 kwietnia 2020 / 16:06

    Pycha uwielbiam ten przepis i gdyby nie kalorie robiłabym co drugi dzień 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:31

      🙂 🙂 🙂

  14. Jagoda
    22 kwietnia 2020 / 14:34

    Super przepis ☺️

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:55

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  15. Wicia
    30 kwietnia 2020 / 10:48

    mimo tego że nie jestem dorosła to i tak uwielbiam gotować a to danie posmakowało mojej całej rodzinie

    • Marta
      Autor
      2 maja 2020 / 1:25

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  16. Judyta
    12 września 2020 / 14:34

    Przepyszne !!!

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:51

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Klaudynna
    2 listopada 2020 / 12:08

    Na ile porcji to?

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 16:43

      Zależy od apetytu 😉

  18. Hatari
    12 listopada 2020 / 22:03

    Niestety ale makaron w ogóle nie wyszedł podobny do tego na zdjęciach, ponadto był niesmaczny i głównie było czuć beszamel.

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2020 / 11:40

      Czy postępowała Pani zgodnie z przepisem i podanymi składnikami? (w przypadku innego rodzaju sera wiadomo, że kolor będzie inny 😉 ) Przepis testowany był wielokrotnie, danie jest mocno serowe i zawsze się udaje, więc coś musiało pójść nie tak, ale proszę się nie poddawać, trening czyni mistrza 😉

  19. Justyna
    16 listopada 2020 / 12:35

    Kolejny rewelacyjny przepis, dzięki 🙂 Pyszne nawet odgrzane na patelni kolejnego dnia, choć sos jest wtedy mniej płynny, bardziej zastyga do makaronu 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2020 / 1:19

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  20. Piotr
    23 listopada 2020 / 13:12

    udany przepis – wyszło super – dziękuję i pozdrawiam:)

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2020 / 12:10

      Bardzo się cieszę, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  21. Laura
    24 listopada 2020 / 14:20

    Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! Do tego winko, odcinek przyjaciół i mamy z mężem super randkę 😁

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2020 / 12:10

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  22. Karolina
    4 stycznia 2021 / 16:41

    Zrobiłam na obiad noworoczny bo byliśmy już przejedzeni tradycyjnymi światecznymi daniami i to był strzał w 10! Danie jest mega łatwe do zrobienia i niestety bardzo uzależniające do jedzenia 🙂 Pycha.

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2021 / 16:54

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. Detre
    7 stycznia 2021 / 20:09

    mi to wyszedł bardziej sos mleczny, niż mac and cheese, ale i tak dzięki za przepis <3

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2021 / 10:47

      Hmm sos mleczny trochę dziwi 😀 a jaki ser został użyty ? 🙂

  24. Martyna
    15 stycznia 2021 / 12:20

    Cudo! jestem noga w kuchni dlatego lubię mieć opisane krok po kroku jak tutaj, wszyscy się zajadali aż miło 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2021 / 14:07

      Bardzo się cieszę 🙂

  25. Sylwia
    19 stycznia 2021 / 11:00

    Czy liczył ktoś może kalorie?

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 15:04

      Osobiście niestety nie liczyłam 😉

    • ...
      27 stycznia 2021 / 19:15

      2050 kcal

  26. Jola
    4 lutego 2021 / 11:12

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:00

      Super, że posmakowało 🙂

  27. Ania
    5 marca 2021 / 15:59

    Super, szybko i smacznie. O dziwo ten sos nie muli, a u mnie nie trudno o to. Szkoda tylko, że to dość kaloryczny obiad.

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 18:44

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 niestety kalorii tu nie brakuje, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 🙂

  28. Kamila
    9 marca 2021 / 18:21

    Bardzo pyszne, polecam serdecznie ❤😇

    • Marta
      Autor
      10 marca 2021 / 10:25

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  29. Issandra
    15 marca 2021 / 18:25

    Dodaję smażoną pierś kurczaka z “ziarenkami smaku” i gałką muszkatołową oraz marchewkę z groszkiem. Pycha!

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 23:07

      🙂

  30. Janka
    29 marca 2021 / 10:23

    Super przepis, danie przepychota jak mówi moja córka 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2021 / 19:46

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  31. Lena
    8 kwietnia 2021 / 16:44

    Dzień dobry, mam pytanko. Gdzie pani kupuje taki ser? Makaron przepyszny. Pozdrawiam:)

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2021 / 11:19

      W stałej ofercie na pewno jest w netto, Auchan i chyba intermarche 🙂 Czasem widuje również w biedronce, ale chyba przy okazji jakiegoś tygodnia tematycznego 🙂 Cieszę się, że makaron posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  32. Newbie
    12 kwietnia 2021 / 21:16

    Zrobiłam akurat z tego co było w domu, więc nawet nie wiem jakiego sera użyłam (na pewno jakiś z holandii haha), wyszło super, na pewno smakowało mi bardziej niż jak robiłam kiedyś z innego przepisu. Jedno pytanie – czy ta potrawa normalnie nie ma smaku i skupia się bardziej na teksturze? Nie czuję ani smaku sera, trochę serowego zapachu… Tak jak w przepisie dałam sporo pieprzu i żeby cokolwiek było z smaku to trochę ziół prowansalskich. Jak nadać tej potrawie smak?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:26

      Smaku nadaje ser, dlatego warto wybrać ten “mocny” w smaku jak np. cheddar 😀

  33. Natalia
    15 kwietnia 2021 / 11:27

    Na ile osób jest przepis?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 12:11

      U nas wystarcza dla 4 osobowej rodziny, która lubi jeść 🙂

  34. Karis
    20 kwietnia 2021 / 22:49

    Danie rewelacja sos cudownie kremowy, oblepia makaron poezja ❤️❤️❤️ Gdyby nie te kalorie jadlabym co drugi dzień 🙈

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2021 / 10:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 😀

  35. Amelia
    22 kwietnia 2021 / 1:26

    Warto dodać że w ten sposób możecie zrobić dip serowy np do nachosów! Do jednej porcji wystarczy 100g sera, tyle samo mleka oraz po łyżeczce mąki i masła. Oczywiście bez makaronu 😀 Sam przepis jest super smaczny, polecam ♥

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2021 / 10:18

      Zdecydowanie tak 🙂 Super, że posmakowało 🙂

  36. Paula
    16 maja 2021 / 9:40

    czy mozna to zapiec w piekarniku 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2021 / 10:42

      Już po przygotowaniu? 🙂

  37. Olg2
    31 maja 2021 / 18:22

    Szczerze mówiąc nie wyszło, zrobiłam zgodnie z przepisem i nic. Nie wiem od czego to zależy 🙁

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:12

      Proszę o więcej informacji co konkretnie się nie udało, może wspólnie znajdziemy przyczynę 😉

  38. Hanka
    1 czerwca 2021 / 9:53

    Kocham to danie!!! pyszne i mega szybko się robi więc obiad z głowy 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:39

      Bardzo mi miło 🙂

  39. Milena
    10 czerwca 2021 / 15:13

    Czy zamiast goudy czy chedara mogę dać tartą mozarelle?

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2021 / 19:31

      Niestety tutaj się nie sprawdzi 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 + 17 =