Flaczki

Flaczki to podobno jedna z tych zup, do których trzeba dorosnąć : ) Być może jest w tym trochę prawdy, bo moje dzieci nadal nie za bardzo są do niej przekonane, w przeciwieństwie do mojego Męża, który od lat ją uwielbia. A jak jest u Was? : ) Jeśli nie mieliście okazji wypróbować, zacznijcie od tego przepisu, wychodzą pyszne – polecam!!!

Flaczki wołowe

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych i odgotowanych)
  • 1/2 kg chudej wołowiny bez kości (np. łopatka, udziec)
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 1/2 dużego selera
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz, chili
  • imbir, gałka muszkatołowa
  • majeranek

Składniki na zasmażkę:

  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Flaki przełożyć do garnka, jeśli są w dużych kawałkach to pokroić w mniejsze paski, zalać zimną wodą. Zagotować, odcedzić na sicie, wylewając wodę. Przelać zimną wodą, ponownie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzić i ponownie przepłukać zimną wodą. Odstawić.

Wołowinę opłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać 2 ½ litra zimnej wody. Zagotować i przecedzić do drugiego garnka przez sitko o bardzo małych oczkach, aby pozbyć się „szumu” (można też zebrać go szumówką, bez przelewania). Dodać obrane 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, por i ¼ selera. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Gotować co najmniej godzinę na wolnym ogniu (mięso powinno być prawie miękkie).
Rosół przecedzić przez drobne sito do drugiego garnka. Warzywa, liście, ziele i pieprz wyrzucić, a mięso pokroić w drobne paseczki i dodać do rosołu razem z odgotowanymi flakami. Doprawić 3 ziarenkami ziela angielskiego, 5 ziarenkami pieprzu, 2 liśćmi laurowymi i ¼ łyżeczki chili.
Dodać również pozostałe obrane i starte na dużych oczkach tarki warzywa – 1 marchewkę, 1 pietruszkę, ¼ selera. Jeśli flaczki będą zbyt gęste można dolać trochę zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotować około 60 minut, a pod koniec gotowania doprawić do smaku – dodać ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotować zasmażkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor. Dodać 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i chwilę przesmażyć razem. Do zasmażki wlewać powoli gorący rosół od flaków (ok 1 chochelki) cały czas mieszając, aby nie było grudek. Przelać do flaków, zagotować i gotować razem kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majeranek.

Smacznego!

Inspiracja

Komentarzy: 34

  1. Aga
    9 stycznia 2019 / 12:56

    ehh ja tam stara nie jestem a flaczki uwielbiam 🙂 też robię ze zasmażką takie są najsmaczniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:32

      Dobrze wiedzieć 😉 zasmażka dodaje charakteru 😀

  2. Malwina
    9 stycznia 2019 / 14:30

    Nigdy nie jadłam u nas się nie robiło ale powiem że wyglądają zachecająco tylko ta nazwa 😉

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:33

      Nazwa osobliwa, ale smak najważniejszy 🙂

  3. Isia
    9 stycznia 2019 / 18:09

    Pycha uwielbiam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:33

      🙂 🙂 🙂

  4. Nora
    9 stycznia 2019 / 23:50

    Uwielbiam flaczki i nawet w dzieciństwie jadłam ale bez zasmażki sprawdzę tą opcję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:33

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Katie
    15 stycznia 2019 / 23:04

    Pyszna zupa fajne proporcje szczególnie Mąż zadowolony bo mięska sporo 🙂 moge polecić 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2019 / 1:13

      Bardzo mi miło 🙂

  6. milena
    31 stycznia 2019 / 11:38

    Dziękuje za przepis zrobiłam i kolejny raz się nie zawiodłam u Pani 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:56

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Izaa
    18 marca 2019 / 13:06

    Smakują jak u mnie w domu super 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:28

      Najlepszy komplement 🙂

  8. Ela
    2 października 2019 / 11:52

    Przepis super, zrobiłam dla syna i męża i okazało się za mało 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:16

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Karola
    16 grudnia 2019 / 12:23

    Pychota!

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Ania
    21 października 2020 / 13:27

    Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam flaczków w wieku 4 lat. Bardzo mi wtedy posmakowały i w tej kwestii nie zmieniło się nic do dziś 🙂 Ale rozumiem, że być może do tej zupy trzeba „dorosnąć”. Myślę, że nie każdy się odważy chociażby z uwagi na główny składnik 😉
    Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      21 października 2020 / 23:13

      Podziwiam tą nieustającą sympatię, zwłaszcza, że wśród dzieci niewielu jest zwolenników flaczków 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam!

  11. Ewa
    29 stycznia 2021 / 9:26

    No cóż… nigdy nie jadłam flakow , ale ugotowałam wg tego przepisu. Rosół doprawiłam przed dodaniem flakow, ale wtedy musi być trochę przesolony i mocniej doprawiony. Wszyscy się zajadali i bardzo chwalili. Dzisiaj gotuję ponownie 👍

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2021 / 11:44

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Daria
    4 lutego 2021 / 11:20

    Przepyszne takie dokładnie jak jadłam u babci która niestety nie zdążyła podzielić się przepisem …

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  13. monika
    6 lutego 2021 / 13:07

    Przepis idealny 🙂
    A wiesz co dodaje moja mama do flaczków? Razem z gałką ściera na tarce cynamon. Świetnie podkręca ten niezwykły smak zupy..

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2021 / 12:51

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 a patent super, koniecznie wypróbuję 🙂

  14. Arleta
    8 marca 2022 / 11:15

    Flaczki jak u mojej ś.p. Babci bardzo dziekuje za przywolanie tego smaku !!!

    • Marta
      Autor
      11 marca 2022 / 11:19

      Najlepszy komplement 🙂

  15. Celka
    4 października 2022 / 13:56

    Przepis rewelacyjny palce lizać 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2022 / 19:18

      Bardzo się cieszę 🙂

  16. Aga
    5 listopada 2022 / 22:50

    Wyszły super z zasmażką wersji keto. Dziękuję za przepis!!! Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2022 / 2:38

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  17. Aniela
    17 listopada 2022 / 16:16

    Rewelacja moje pierwsze flaki zrobione samodzielnie dzieki za dokladny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 2:22

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 30 =