Kontakt

blog kulinarny

Flaczki

Flaczki to podobno jedna z tych zup, do których trzeba dorosnąć : ) Być może jest w tym trochę prawdy, bo moje dzieci nadal nie za bardzo są do niej przekonane, w przeciwieństwie do mojego Męża, który od lat ją uwielbia. A jak jest u Was? : ) Jeśli nie mieliście okazji wypróbować, zacznijcie od tego przepisu, wychodzą pyszne – polecam!!!

Flaczki wołowe


Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych i odgotowanych)
  • 1/2 kg chudej wołowiny bez kości (np. łopatka, udziec)
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 1/2 dużego selera
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz, chili
  • imbir, gałka muszkatołowa
  • majeranek

Składniki na zasmażkę:

  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Flaki przełożyć do garnka, jeśli są w dużych kawałkach to pokroić w mniejsze paski, zalać zimną wodą. Zagotować, odcedzić na sicie, wylewając wodę. Przelać zimną wodą, ponownie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzić i ponownie przepłukać zimną wodą. Odstawić.

Wołowinę opłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać 2 ½ litra zimnej wody. Zagotować i przecedzić do drugiego garnka przez sitko o bardzo małych oczkach, aby pozbyć się “szumu” (można też zebrać go szumówką, bez przelewania). Dodać obrane 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, por i ¼ selera. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Gotować co najmniej godzinę na wolnym ogniu (mięso powinno być prawie miękkie).
Rosół przecedzić przez drobne sito do drugiego garnka. Warzywa, liście, ziele i pieprz wyrzucić, a mięso pokroić w drobne paseczki i dodać do rosołu razem z odgotowanymi flakami. Doprawić 3 ziarenkami ziela angielskiego, 5 ziarenkami pieprzu, 2 liśćmi laurowymi i ¼ łyżeczki chili.
Dodać również pozostałe obrane i starte na dużych oczkach tarki warzywa – 1 marchewkę, 1 pietruszkę, ¼ selera. Jeśli flaczki będą zbyt gęste można dolać trochę zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotować około 60 minut, a pod koniec gotowania doprawić do smaku – dodać ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotować zasmażkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor. Dodać 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i chwilę przesmażyć razem. Do zasmażki wlewać powoli gorący rosół od flaków (ok 1 chochelki) cały czas mieszając, aby nie było grudek. Przelać do flaków, zagotować i gotować razem kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majeranek.

Smacznego!

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 stycznia, 2019
Kategorie: Dania obiadowe, Wołowina, Zupy

14 komentarzy

  1. Aga

    ehh ja tam stara nie jestem a flaczki uwielbiam 🙂 też robię ze zasmażką takie są najsmaczniejsze 🙂

    1. Marta

      Dobrze wiedzieć 😉 zasmażka dodaje charakteru 😀

  2. Malwina

    Nigdy nie jadłam u nas się nie robiło ale powiem że wyglądają zachecająco tylko ta nazwa 😉

    1. Marta

      Nazwa osobliwa, ale smak najważniejszy 🙂

  3. Isia

    Pycha uwielbiam 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Nora

    Uwielbiam flaczki i nawet w dzieciństwie jadłam ale bez zasmażki sprawdzę tą opcję 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Katie

    Pyszna zupa fajne proporcje szczególnie Mąż zadowolony bo mięska sporo 🙂 moge polecić 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  6. milena

    Dziękuje za przepis zrobiłam i kolejny raz się nie zawiodłam u Pani 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Izaa

    Smakują jak u mnie w domu super 🙂

    1. Marta

      Najlepszy komplement 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
19 − 5 =


Top