Kontakt

blog kulinarny

Rolada serowa z mięsem mielonym i ajvarem

Rolada serowa to idealne danie, do podania na rodzinnej imprezie, czy spotkaniu ze znajomymi. Bardzo efektowna, prosta do zrobienia i pyszna. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Niepowtarzalny smak gwarantuje dodatek Ajvaru ostrego Podravka, który świetnie pasuje nie tylko do mięs, czy w formie dipu ale również do makaronów i potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Potrafi wzbogacić każde, nawet proste danie, więc warto mieć go w swojej spiżarni. Ajvar Podravka został przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury i ma świetny skład – nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Polecam!!!


Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 400 g żółtego sera
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego

Jajka wymieszać z jogurtem. Dodać ser, starty na grubych oczkach tarki, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Odwrócić spodem do góry i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Przy brzegach można pomóc sobie nożem.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz

Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć równomiernie na upieczony serowy spód, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć roladę w stronę wolnego brzegu. Całość zawinąć w papier do pieczenia, przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 40 minut. Pokroić w plastry i podawać z Ajvarem ostrym Podravka.

Smacznego!

Ajvar Podravka jest dostępny w wersji łagodnej i ostrej. Ostatnio na rynku pojawiły się również super nowości:

Ajvar Podravka z cebulką, Ajvar Podravka BBQ oraz Ajvar Podravka z sosem chrzanowym. Dla każdego coś dobrego : ) Polecam!

*Wpis powstał przy współpracy z marką Podravka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 stycznia, 2019
Kategorie: Boże Narodzenie, Dania obiadowe, Do kanapek, Karnawał, Konkursy, akcje, eventy, Mielone, Pozostałe, Śniadania i kolacje, Sylwester, Wielkanoc, Wieprzowina, Wołowina, Wyroby na różne okazje

24 komentarzy

  1. Inez

    Ale to pysznie wyglada ❤️❤️❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga

    Wygląda rewelacyjnie na pewno zrobię 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Emi

    Super pomysł 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Majka

    Świetny pomysł 😍 A ja mam nawet domowy ajvar 😉

    1. Marta

      Nie pozostaje nic innego jak wypróbować 😉

  5. Kora

    Ale pyszności ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Danusia

    Kiedyś robiłam roladę ale dałam wiecej sera i bez jogurtu wiec twoja pewnie delikatniejsza do środka mięso i pieczarki i było mdło z ajvarem myśle lepszy charakter bardziej wyrazisty bo sam w sobie lubię wiec spróbuje.

    1. Marta

      Polecam wypróbować, w wersji z ajvarem jest pyszna i zdecydowanie nie brakuje jej charakteru 🙂

      1. Danusia

        Bardzo dobra roladka zamiana sera na jogurt wyszła na plus bede korzystać z pomysłu dziękuję.

        1. Marta

          Super! cieszę się, że posmakowała 🙂

  7. romka

    A co to za dodatki na przedostatnim zdjeciu?

    1. Marta

      Sałatka z ogórków i indyjski ryż 😉

  8. Gosia

    Pyszna jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Malgonia

    Pyszna! ❤️

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  10. Wygląda smakowicie! Inny sposób na podanie rodzinie mięsa mielonego – podoba mi się 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 9 =


Top