Kontakt

blog kulinarny

Ciasteczka Całuski

Ciasteczka serowe całuski składają się z zaledwie 3 składników, a pyszny efekt gwarantowany! Idealne do przygotowania wspólnie z maluchami (i jedzenia też ; ) ) kiedyś przygotowywałam je wspólnie z Mamą, a teraz robimy je z moimi dziećmi. Polecam!!!

Ciasteczka całuski z 3 składników


Składniki (ok. 24 sztuk):

  • 150 g masła *
  • 200 g zmielonego twarogu
  • 200 g mąki pszennej

*Moja Mama stosuje zawsze równe proporcje masła, mąki i twarogu, ale dla mnie z mniejszą ilością masła są równie smaczne.

Dodatkowo:

  • 2 jabłka

Z masła, dobrze zmielonego twarogu (bez grudek) i mąki zagnieść jednolite ciasto – można użyć robota kuchennego. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką i szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć cienki plasterek jabłka i złożyć na pół. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciastka całuski


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 stycznia, 2019
Kategorie: Ciasta z owocami, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Walentynki

28 komentarzy

  1. Aga

    Też je piekę i moje dzieciaki szaleją za nimi 🙂 próbowałaś kiedyś z cynamonem? bo zbieram się do tego pomysłu, ale nie wiem, czy do tego twarogu będzie pasował? za to na wierzch można dać puder wymieszany z waniliowym cukrem pyszotka 🙂

    1. Marta

      Pewnie, cynamon zawsze na tak 🙂 u nas w rodzinie wszyscy kochają, ale kiedy pojawiają się goście, stawiamy na bezpieczną opcję 😉 Twaróg z ciasta nie jest wyczuwalny, ale moim zdaniem też do cynamonu pasuje 🙂 Dziękuję za podpowiedź, stosuję taką mieszankę do faworków i rzeczywiście jest pyszna 🙂

  2. Ania

    A ja nie znam ale upieke wszystkie składniki mam 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  3. Magda

    Ciasteczka są świetne i błyskawiczne polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  4. Aggie

    Robiłam pycha ☺️

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Nora

    Rewelacyjne są 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Karo

    Super ciasteczka dziękuję 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Polecam, proste i pyszne 🙂

  7. Daga

    Witaj ile moge je przetrzymywać w pojemniku dla synka??? I czy w lodowce??

    1. Marta

      Witam 🙂 u nas znikają od razu, ale myślę max 5 dni, w temp. pokojowej 🙂

  8. Xxx

    A co z jajkami?

    1. Marta

      Hmm w tym przepisie nie ma jajek, więc nie bardzo rozumiem? 🙂 Do przygotowania tych ciasteczek nie są potrzebne 🙂

  9. Jaki twaróg, półtłusty?

    1. Marta

      Tak używam półtłustego, ale tłusty również się sprawdzi 🙂

  10. Bo

    Czy może być serek homogenizowany czy zwykły twaróg? Zmielić go?

    1. Marta

      Używam zmielonego twarogu, tak jak podałam we wpisie, ale serek homogenizowany też powinien się sprawdzić 🙂

  11. Kora

    Żałuję, że nie znałam wcześniej – pycha!!!

    1. Marta

      Lepiej późno niż wcale 😉 Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 19 =


Top