Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami

Pulpety to idealne danie do przemycania nowych smaków ; ) Moje dzieci nie przepadają za cukinią i kaszą jaglaną w wytrawnej wersji, za to pulpeciki kochają w każdej odsłonie : ) Danie jest bardzo zdrowe, szybkie do przygotowania i pyszne, więc smakuje również tej starszej części rodziny. Polecam!!!

Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
  • 1 jajko (wielkość L)
  • sól, pieprz, majeranek lub oregano do smaku

Składniki na sos:

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 duża, ugotowana marchewka
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Kaszę jaglaną przelać na sitku gorącą wodą (straci goryczkę), a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić. Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki lub koperek posiekać. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki i gotować na parze przez ok. 15-20 minut. (Jeśli nie macie ugotowanej marchewki do sosu, można dorzucić ją do mięsa).

Passatę pomidorową zmiksować blenderem z ugotowaną marchewką, zagotować i trzymać na ogniu kolejne 5 minut. Doprawić do smaku, dodać pulpety i gotować kolejne kilka minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

Pulpeciki z mięsa mielonego na parze

Inspiracja

Komentarzy: 20

  1. Ania
    18 stycznia 2019 / 13:19

    Super!

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2019 / 12:59

      Dziękuję 🙂

  2. izka
    18 stycznia 2019 / 13:25

    wyglądaja przepysznie fajne

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2019 / 13:00

      Dziękuję i polecam, smakują super 🙂

  3. 18 stycznia 2019 / 13:25

    Wygląda na zdjęciach świetnie, na pewno przetestuję i jestem pewna że będzie domownikom smakowało 🙂 Czekam na kolejne ciekawe inspiracje, na pewno się przydadzą, pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2019 / 13:00

      Polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam i oczywiście zapraszam po nowe inspiracje 🙂

  4. Kaja
    18 stycznia 2019 / 14:50

    Już wiem co na obiad dzieci będą zachwycone 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2019 / 13:00

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Aga
    18 stycznia 2019 / 16:28

    Pychota dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2019 / 13:01

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Emi
    19 stycznia 2019 / 22:26

    Pycha dzieciaczki tez sie zajadaly ❤️

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 12:12

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  7. karolinka
    20 stycznia 2019 / 21:07

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 12:13

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  8. ania
    25 stycznia 2019 / 14:13

    Bardzo dobry obiadek synek poporsil o dokladke a normalnie na cukinie nie spojrzy.. musialam tylko obrac ja ze skory i natki w kotlecikach bo najdrobnieszy kawalek zielonego by zauwazyl;)

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2019 / 16:12

      Super! najlepsza rekomendacja 🙂

  9. Ania
    25 stycznia 2019 / 14:14

    Natki w kotlecikach nie dodawać oczywiscie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2019 / 16:12

      🙂

  10. Joanna
    10 lutego 2021 / 15:36

    A czym zastąpić cukinię w nie sezonie na nią? 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2021 / 10:06

      Teraz trochę „martwy” sezon na warzywa, ale nadal zostałabym przy tej cukinii, którą warzywniaki oferują cały rok 😉 Można też pomyśleć o pieczarkach, pietruszce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 16 =