Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Ptasie Mleczko

Przepyszne ciasto Ptasie Mleczko idealnie sprawdzi się na wszelkie przyjęcia i rodzinne spotkania. Delikatny biszkopt i lekka pianka w towarzystwie czekoladowej polewy na pewno podbije Wasze serca. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wystarczy tylko chwila cierpliwości i oczekiwanie aż całość zwiąże się w lodówce, ale efekt jest tego wart: ) Polecam!!


Składniki na ciasto (blacha 25×32 cm*):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Upiekłam w mniejszej blaszce zmniejszając proporcjonalnie składniki na piankę, ale bez modyfikacji składników biszkoptu, dlatego u mnie jest on bardzo wysoki.

Składniki na piankę:

  • 2 galaretki (cytrynowe lub bezbarwne)
  • 250 ml wrzątku
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 cukier wanilinowy

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 niepełna łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Opcjonalnie:

  • 1/2 słoiczka powideł lub dżemu z czarnej porzeczki

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, zmiksować. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 minut. Przestudzić i posmarować dżemem lub powidłami.

Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy i całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Masę przelać na wystudzony biszkopt, wyrównać i przełożyć do lodówki.

Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać śmietanę, cukier i kakao, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Całość zagotować na małym gazie i zdjąć z ognia. Wlać żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić i przelać na ciasto, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2019
Kategorie: Biszkoptowe, Ciasta, Ciasta świąteczne, Czekoladowe, Przekładane, Sezonowo

36 komentarzy

  1. Ania

    Wow po prostu wow!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Martyna

    Wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło i polecam wypróbować 🙂

  3. Olcia

    Na dzień Babci już nie zdążę ale czeka w lodówce i będzie na dzień dziadka 🙂

  4. Isia

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Aga

    Jest i u mnie jutro dam znać jak wyszło smakowo ale wygląda super <3

    1. Marta

      Super, czekam na informację 🙂

      1. Aga

        Rewelacja tak szybko jak wjechało na stół tak szybko zniknęło 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Pola

    Ciasto jest rewelacyjne dziekuje za przepis 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  7. Anka

    A jaka ta śmietana ma być na polewę?

    1. Marta

      Użyłam takiej, którą podałam w składnikach tzn. 18% 🙂

  8. Mia

    Ciasto jest rewelacyjne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Beata

    Upiekłam to pyszne ciasto. Jest lekkie I bardzo szybko znika 😀. Przecudne zdjęcia😀

    1. Marta

      Dziękuję, ogromnie mi miło, że zdjęcia się podobają i jeszcze bardziej, że ciasto posmakowało 🙂

  10. ninaaa

    Przepyszne ciasto robi się łatwiej niż wygląda a nie mam ręki do ciast 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  11. Simone

    Ciasto jest rewelacyjne polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  12. Chyba każdy uwielbia ptasie mleczko. Kupne jadł każdy ale zrobić w domu własne to jest wyczyn. Łatwo nie będzie ale z tym przepisem mam nadzieję że się uda 😀 Trzymajcie kciuki w sobotę pierwsza próba!

    1. Marta

      Trzymam kciuki i mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  13. inga

    Przepyszne ciacho dziekuje za przepis 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  14. Magda

    A czy blacha to na być ta duża z piekarnika?
    Pozdrawiam

    1. Marta

      25×32 cm 🙂

  15. Magda

    Już widzę, przepraszam 🥴

    1. Marta

      Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
11 + 21 =


Top