Rogaliki z 3 składników

Wystarczą 3 składniki, aby wyczarować przepyszne, półkruche rogaliki z naszym ulubionym nadzieniem. Idealne do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!

Rogaliki z trzech składników

Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 150 g masła
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • powidła/marmolada/czekolada/krem czekoladowy

Twaróg dokładnie zmielić, aby nie było grudek, dodać masło i mąkę i zagnieść gładkie ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podzielić nożem na trójkąty, nałożyć ulubione nadzienie i zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż się zarumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Rogaliki prosty przepis

Komentarzy: 30

  1. Aga
    24 stycznia 2019 / 11:38

    Rewelacja a zdjęcia jak zawsze cudowne !

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:23

      Bardzo dziękuję to ogromnie miłe 🙂

  2. Daga
    24 stycznia 2019 / 11:45

    Caluski smalowaly mi synkowi i mężowi i szybko zniknly wiec te tez na pewno będą przepyszne ! Szczegolnie z dżemem od babci 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:22

      Bardzo się cieszę 🙂 a dżemu od Babci tylko pozazdrościć :)))

  3. Niki
    24 stycznia 2019 / 11:56

    Będziemy dziś piec 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:22

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Olga
    24 stycznia 2019 / 12:40

    Super zabieram się do pracy 🙂

    • Olga
      24 stycznia 2019 / 14:46

      Pyszne następnym razem robię od razu podwójną porcję 🙂

      • Marta
        Autor
        24 stycznia 2019 / 23:22

        Ogromnie się cieszę 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:22

      🙂 🙂 🙂

  5. kasik
    24 stycznia 2019 / 15:00

    Rogalików jeszcze nie robiłam, ale ciasteczka z tego ciasta są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:21

      W takim razie koniecznie wypróbuj, są równie pyszne jak ciasteczka 🙂

  6. Anja
    24 stycznia 2019 / 15:38

    Coś pysznego 😋

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:21

      Cieszę się bardzo 🙂

  7. Isia
    24 stycznia 2019 / 17:16

    Zrobione zjedzone i przepis zostaje na dłużej 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:21

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Majka
    24 stycznia 2019 / 20:04

    Będę robić, bo ciasta na bazie twarogu bardzo lubię 😋

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:21

      Super <3

      • Majka
        28 stycznia 2019 / 20:02

        Genialne ❤❤❤

        • Marta
          Autor
          29 stycznia 2019 / 12:13

          Suuuuper <3

  9. Nina
    24 stycznia 2019 / 20:52

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:21

      Super, że przypadły di gustu 🙂

  10. A.
    25 stycznia 2019 / 14:11

    Są pyszne robiłam z nutella 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2019 / 16:12

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  11. Karo
    27 stycznia 2019 / 12:26

    Przepyszne i łatwo sie robi 😉

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2019 / 11:56

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Alina
    27 stycznia 2019 / 21:55

    Właśnie ostygły i wcinamy, są naprawdę przepyszne, proste i szybkie ! 🙂

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2019 / 11:56

      Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂

  13. Ida
    2 lutego 2019 / 9:47

    Pani Marto! Takiego laika,w sprawach kulinarnych,to chyba jeszcze Pani nie widziała.To będą moje 1-e w życiu rogaliki. Mam więc związane z tym pytanie: Czy twaróg można zastąpić serkiem z pudełka? Zastanawiam się,jak(w czym) zmielić twaróg ? Czy może to być mikser? Przepraszam za tak banalne pytania…ale to naprawdę będzie dla mnie “ten pierwszy raz” 😉 Pozdrawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2019 / 1:21

      Każdy kiedyś zaczynał, bez obaw 🙂 Można zastąpić serkiem z pudełka, ciasto może być wtedy odrobinę bardziej klejące i mocniej chłonąć mąkę przy podsypywaniu podczas wałkowania 🙂 Twaróg można zmielić mikserem- dokładnie go rozetrzeć, szybciej będzie blenderem (takim ręcznym typu żyrafa lub szatkownica) lub maszynką do mielenia mięsa, ale nie każdy posiada 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
11 − 9 =