Kontakt

blog kulinarny

Rogaliki z 3 składników

Wystarczą 3 składniki, aby wyczarować przepyszne, półkruche rogaliki z naszym ulubionym nadzieniem. Idealne do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!

Rogaliki z trzech składników


Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 150 g masła
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • powidła/marmolada/czekolada/krem czekoladowy

Twaróg dokładnie zmielić, aby nie było grudek, dodać masło i mąkę i zagnieść gładkie ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podzielić nożem na trójkąty, nałożyć ulubione nadzienie i zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż się zarumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Rogaliki prosty przepis


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 stycznia, 2019
Kategorie: Ciasta, Rogaliki

30 komentarzy

  1. Aga

    Rewelacja a zdjęcia jak zawsze cudowne !

    1. Marta

      Bardzo dziękuję to ogromnie miłe 🙂

  2. Daga

    Caluski smalowaly mi synkowi i mężowi i szybko zniknly wiec te tez na pewno będą przepyszne ! Szczegolnie z dżemem od babci 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 a dżemu od Babci tylko pozazdrościć :)))

  3. Niki

    Będziemy dziś piec 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Olga

    Super zabieram się do pracy 🙂

    1. Olga

      Pyszne następnym razem robię od razu podwójną porcję 🙂

      1. Marta

        Ogromnie się cieszę 🙂

    2. Marta

      🙂 🙂 🙂

  5. kasik

    Rogalików jeszcze nie robiłam, ale ciasteczka z tego ciasta są pyszne 🙂

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj, są równie pyszne jak ciasteczka 🙂

  6. Anja

    Coś pysznego 😋

    1. Marta

      Cieszę się bardzo 🙂

  7. Isia

    Zrobione zjedzone i przepis zostaje na dłużej 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Majka

    Będę robić, bo ciasta na bazie twarogu bardzo lubię 😋

  9. Nina

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadły di gustu 🙂

  10. A.

    Są pyszne robiłam z nutella 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  11. Karo

    Przepyszne i łatwo sie robi 😉

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Alina

    Właśnie ostygły i wcinamy, są naprawdę przepyszne, proste i szybkie ! 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂

  13. Ida

    Pani Marto! Takiego laika,w sprawach kulinarnych,to chyba jeszcze Pani nie widziała.To będą moje 1-e w życiu rogaliki. Mam więc związane z tym pytanie: Czy twaróg można zastąpić serkiem z pudełka? Zastanawiam się,jak(w czym) zmielić twaróg ? Czy może to być mikser? Przepraszam za tak banalne pytania…ale to naprawdę będzie dla mnie “ten pierwszy raz” 😉 Pozdrawiam serdecznie

    1. Marta

      Każdy kiedyś zaczynał, bez obaw 🙂 Można zastąpić serkiem z pudełka, ciasto może być wtedy odrobinę bardziej klejące i mocniej chłonąć mąkę przy podsypywaniu podczas wałkowania 🙂 Twaróg można zmielić mikserem- dokładnie go rozetrzeć, szybciej będzie blenderem (takim ręcznym typu żyrafa lub szatkownica) lub maszynką do mielenia mięsa, ale nie każdy posiada 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 17 =


Top