Site icon marta-gotuje.pl

Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka z sosem bolońskim, należy ostatnio do naszych ulubionych obiadów. Jako urozmaicenie podstawowej wersji możemy dołączyć ulubione dodatki, jej przygotowanie jest błyskawiczne, a co najważniejsze jest przepyszna! Gorąco polecam : )


Składniki:
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu (np. kokardki 300 g)
  • 1 mała cebula
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy (500 g)
  • 250 g startej mozzarelli
  • bazylia, oregano, sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku (u mnie szczególnie dużo pieprzu i bazylii). Gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15 minut (do czasu rozpuszczenia się sera).

Smacznego : )

Exit mobile version