Site icon marta-gotuje.pl

Małdrzyki

Małdrzyki – przepyszne, delikatne twarogowe placuszki świetnie sprawdzą się w ramach słodkiego śniadania lub podwieczorku. Ciasta nie ucieramy na gładką masę, aby twarogowe grudki były wyczuwalne. Do masy dodajemy również tylko jedno jajko i małą ilość mąki, aby serowy smak zdecydowanie dominował. Polecam!!!

Składniki (ok. 6 placuszków):

Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem, jajkiem i solą. Dodać mąkę, wymieszać. Uformować placuszki, obtaczając je delikatnie w mące (masa będzie dość klejącą). Na patelni rozgrzać masło i smażyć małdrzyki z każdej strony na złotobrązowo. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Inspiracja „Dzień dobry, śniadania z Małgosią Mintą

Exit mobile version