Site icon marta-gotuje.pl

Miodowe bułeczki

Kiedy zostałam zaproszona do konkursu „Książęce Mistrzostwa smaku” moje pierwsze skojarzenie pasujące do piwa Książęce Chlebowo Miodowe to piwne bułeczki z miodem ; ) Dodatek cynamonu dodaje im dodatkowego aromatu i idealnie poprawiają nastrój w chłodne dni. Polecam! ; )



Składniki (12 bułeczek):

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Zalać letnim mlekiem. Dodać piwo i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto (około 10 minut), najlepiej używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta, ponieważ jest ono dość klejące. Ważne, aby nie podsypywać dodatkowo mąką, aby bułeczki były puszyste i delikatne po upieczeniu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie podzielić na 12 części i formować bułeczki. (Ręce można oprószyć mąką, aby łatwiej było nadać klejącemu ciastu kształt ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 C (góra-dół). Przełożyć do niego wyrośnięte bułeczki i piec przez 15-20 minut.

Smacznego ; )





Exit mobile version